Otac koji je bacio četvero djece s balkona neće dobiti 50 godina zatvora zbog dijagnoze, pati od ‘vodene glave’?

Suđenje 54-godišnjem J. R., koji je 28. veljače s prvoga kata obiteljske kuće u Pagu bacio svoje četvero djece, počet će 16. listopada, kazao je novinarima Hrvoje Visković,  glasnogovornik Županijskoga suda u Zadru, gdje je u četvrtak održano pripremno ročište zatvoreno za javnost.

Dodao je kako u vještačenju piše da je okrivljenik bio bitno smanjeno ubrojiv te vjerojatno da neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

Osim što je, kako je utvrđeno prvim vještačenjem, u vrijeme počinjenja višestrukog pokušaja ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv, 54-godišnji otac s Paga već dulje vrijeme pati od hidrocefalusa, odnosno ‘vodene glave’, što bi moglo biti ključno za određivanje njegove raspravne sposobnosti, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.

“Kada je netko smanjeno ubrojiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina”, poručio je Visković novinarima. 

Na ročištu je bio i optuženi 54-godišnjak koji je dovezen iz Bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu. Zbog njegova teškog zdravstvenog stanja, na svakom budućem ročištu utvrđivat će se hoće li biti raspravno sposoban. Predsjednik vijeća bit će sudac Ivan Marković, na glavnoj raspravi trebali bi govoriti i sudski vještaci, a posebno se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju 54-godišnjaka.

Na novinarski upit hoće li svjedočiti i supruga te hoće li glavna rasprava biti zatvorena za javnost, Visković je rekao da supruga ima mogućnost korištenja blagodati nesvjedočenja.

“S druge strane, tu blagodat ne smije koristiti kod kaznenih djela kad se radi o djelima na štetu djece. Ne može se prejudicirati hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost, ali pretpostavlja se da hoće s obzirom na to da se radi o kaznenim djelima na štetu djece”, rekao je Visković.