Osumnjičenom za ubojstvo njemačke djevojčice sudit će se u Iraku

Dvadesetogodišnjak iz iračkog Kurdistana, sukladno njemačkim zakonima o zaštiti privatnosti identificiran kao Ali B., uhićen je ovaj tjedan u Kurdistanu. Tereti se za ubojstvo 14-godišnje Susanne koja je nestala 22. svibnja.

Djevojčica se nije vratila kući u Mainzu nakon što je vrijeme provela u centru susjednog grada Wiesbadena. Njezino tijelo je bilo sakriveno u četvrti grada Erbenheima gdje je živio Ali B. i njegova obitelj. Mladić je napustio Njemačku 31. svibnja, a nakon uhićenja je priznao ubojstvo djevojčice, potvrdio je kurdski dužnosnik.

“Čini se da su bili zajedno putovali i da je između njih izbila svađa. Djevojčica je pokušala nazvati policiju i to ga je navelo da je ubije”, kazao je Tarik Ahmed, šef policije u kurdistanskoj pokrajini Duhok.

“Sudit će mu se u Kurdistanu, a što se tiče izručenja njemačkim vlastima, to je na vladi Kurdistana da odluči”, dodao je Ahmed.

Taj je slučaj izazvao žestoke rasprave u Njemačkoj o nehajnom odnosu vlade prema pitanju imigracijske politike. U Njemačku je od migrantske krize 2015. ušlo više od milijun ljudi, pretežito iz Sirije, Afganistana i Iraka, a veliki postotak njih čine mladi muškarci bez obitelji. (H)