Osumnjičenik za utaju poreza uoči istrage otputovao u Tajland

Osumnjičeni organizator skupine koja je na fiktivnoj preprodaji luksuznih automobila navodno utajila čak pet milijuna kuna poreza uoči pokretanja istrage otputovao je u Tajland i nije dostupan hrvatskom pravosuđu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Sudac istrage stoga mu je u petak navečer odredio istražni zatvor zajedno s još dvojicom osumnjičenih, dok je privedenu šestoricu članova navodne zločinačke organizacije pustio da se brane sa slobode.

Ne navodeći identitete osumnjičenih Uskok je na svojoj internetskoj stranici u petak izvijestio kako devetoricu osumnjičenih tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja, utajili porez ili carinu, odnosno pomagali u tom nedjelu te krivotvorili službene ili poslovne isprave.

Policija je objavila da je skupina uvozila automobile kojima su fiktivnom preprodajom između niza inozemnih i domaćih trgovačkih društava, čiji su stvarni vlasnici bili oni sami, povećavali cijenu kako bi udio PDV-a u cijeni bio što veći te potom krivotvorenom dokumentacijom prikazivali da su automobili napuštali Hrvatsku. Na taj su način ostvarivali pravo na povrat PDV-a, a državni proračun oštetili za najmanje 4,96 milijuna kuna.

Iz proračuna je po osnovi povrata PDV-a na račun organizatora skupine uplaćeno gotovo dva milijuna kuna koji je prosljeđivao na račune drugih trgovačkih društava s ciljem prikrivanja traga nezakonito stečenog novca, “koji su zatim drugi osumnjičeni podizali s računa društava i predavali I. osumnjičenom”, navode u policiji. Dodaju da su dosadašnjim istraživanjem obuhvaćene preprodaje 40 luksuznih automobila. (Hina)