Osuđeni kardinal Pell odveden u pritvor

Australski kardinal George Pell, koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece, priveden je u Melbourneu i provest će svoju prvu noć u zatvoru.

Glavni sudac okružnog suda u Victoriji Peter Kidd ukinuo je Pellovu jamčevinu na kraju ročišta prije izricanja kazne te je svećenik odveden u pritvor.

Ovo je prvi put da je Pell u pritvoru otkad je optužen u lipnju 2017. za spolno zlostavljanje djece. Tijekom suđenja nalazio se na slobodi, uz jamčevinu.

Pellu će biti donesena presuda 13. ožujka, objavio je sudac Kidd.

Pell se naklonio sucu i izišao kroz bočna vrata iz tihe sudnice, piše list The Age dodajući kako se cijela galerija okretala za njim dok je izlazio.

Kardinal će biti odveden u melburnški zatvor.

Sedamdesetsedmogodišnji kardinal i ‘vatikanski rizničar’ najviše je rangirani svećenik Katoličke Crkve koji je osuđen za spolno zlostavljanje djece nakon što ga je melburnška porota proglasila krivim za spolno zlostavljanje jednog i silovanje drugog dječaka koji su pjevali u crkvenom zboru katedrale svetoga Patrika 22 godine. 

Vatikan mu je zabranio službu i kontakte s djecom. 

Vatikanski dužnosnik tijekom noći objavio je da Pell više nije pročelnik Tajništva za ekonomiju.

Kardinal je negirao sve optužbe, te je tvrdio kako je nevin, a njegovi odvjetnici podnijeli su žalbu na presudu, koja bi u slučaju uspjeha mogla dovesti do ponovnog suđenja.

Papa Franjo u prosincu je tiho uklonio Pella iz svog vijeća savjetnika, a njegovo će mjesto zauzeti netko drugi iz skupine C-9 koju čine devet kardinala sa svih kontinenata koji Papi pomažu reformirati Svetu Stolicu.