Ostojić: ‘Vlada nema strategiju za problem ilegalnih migranata’

N1

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) izjavio je za Novi list da Vlada Andreja Plenkovića »nema ni politiku ni strategiju« za problem ilegalnih migranata, te da tek »odrađuju plan koji su dobili od EU svjesni svih posljedica i mogućih incidenata«.

Odgovarajući na pitanje namjerava li o ovom problemu sazvati posebnu sjednicu Odbora kojem je na čelu, Ostojić je podsjetio da je u proljeće ove godine održana tematska sjednica koja nije rezultirala nekim prevelikim rezultatima.

– Već smo imali u na istu temu sjednicu zajedno s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović. I rezultat su zaključci koji očito nemaju efekta da bi ih se MUP pridržavao. Podsjetio bih i da je vladajuća većina odbila i zaključak da Sabor usvoji migacijsku politiku, rekao je Novom listuOstojić.

Iako su mediji puni napisa o sve većem broju migranata kojoj u Hrvatsku prelaze iz BiH pažnju javnosti privukla je tragedija koja se dogodila prošlog vikenda kada su poginula dva migranata na koje se u šumi u blizini Drežnice kod zaseoka Tomići srušila kamena gromada zbog odrona zemljišta.

– Ovaj tragičan događaj jedan je od mnogih koji su se mogli izbjeći da postoje legalni i sigurni putevi i da hrvatske i europske vlasti izbjeglicama solidarno i sukladno zakonima omogućuju pristup mehanizmima zaštite. Godinama već upozoravamo na tragične posljedice koje izbjeglice trpe zbog zatvaranja granica. Koliko je još izgubljenih života na Mediteranu, u rijekama, po šumama, brdima i poljima potrebno kako bi Europa otvorila sigurne puteve za izbjeglice, rekla je članica Centra za mirovne studije Sara Kekuš.

Dodaje da situacija koja se trenutno događa s ilegalnim migrantima nije nikakva novost jer se slične stvari događaju već dvije godine.

– Izbjeglicama se onemogućilo da do sigurnosti dođu na legalan način. Ne mogu zaštitu zatražiti na granici, a ona im se konstantno uskraćuje i kada su zatečeni u dubini teritorija, rekla je Kekuš. Dodala je da suprotno onome što se često navodi u medijima broj izbjeglica koji idu prema Europi pada već dvije godine.

TAGOVI: RANKO OST