Ostojić: Bez izmjene zakona vojska može davati samo potporu policiji u zaštiti granice

Hina

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) rekao je u srijedu kako bez izmjene zakona, u ovom trenutku vojska može samo davati potporu hrvatskoj policiji u zaštiti  granice.

„Po sadašnjim zakonskim rješenjima vojska može samo davati potporu. To je mogla i ranije i za vrijeme prošle migrantske krize. Tu se ništa nije promijenilo. Policijske ovlasti nemaju”, izjavio je Ostojić novinarima u Hrvatskom saboru.

Pojasnio je da vojska može dati policiji sve oblike potpore (svi oblici logistike, razne vrste pomaganja i sl).

SDP-ov saborski zastupnik Ostojić također je poručio i kako svi oni koji u ovom trenutku govore da se vojsku može upotrijebiti u zaštiti granice, moraju shvatiti da je policija ta koja čuva i štiti granicu, a vojska im može samo pomagati.

Upitan je li i u Hrvatskoj moguća opcija kao što je to bilo u Slovenija 2015. godine, koja je tada dopustila vojsci na tri mjeseca drugačije ovlasti, poručio je da je za to potrebno promijeniti zakon.

„Potrebno je promijeniti zakon. Oni imaju drugačije zakonsko rješenje, dozvoljavaju vojsci policijske ovlasti. Toga kod nas nema”, kazao je.

Ostojić smatra i da ne treba ići u takve zakonske izmjene jer sa 6.500 policajaca Hrvatska ima dovoljno snaga za ispunjavanje zadaća.

Drži da se svi trebaju pridržavati zakona, poručivši kako mu je čudno ovakvo izražavanje nepovjerenja prema Ministarstvu unutarnjih poslova.

„Ne znam na čemu se to temelji. Policija je dovoljno sposobna da može napraviti svoju zadaću. Tek u trenutku kada bi se dogodila kriza u kojoj je potrebno angažirati vojsku, onda mislim da će i Vijeće za nacionalnu sigurnost možda ponuditi neka nova rješenja. No, bez izmjene zakona u ovom trenutku vojska može samo davati potporu”, zaključio je Ostojić.