Oštetili trgovačka društva za najmanje 45 milijuna kuna

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i  organiziranog kriminaliteta u koordinaciji i suradnji s USKOK-om i  ŽDO Split proveo je kriminalističko istraživanje nad šestero hrvatskih državljana (1966., 1977.,1968.,1983.,1970. i 1969.) zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da su od početka 2012. do veljače 2016. godine na području Splitsko-dalmatinske i Istarske županije počinili pet kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. KZ-a, prijevara u gospodarskom poslovanju iz članka 247. KZ-a, prouzročenje stečaja čl. 249. KZ-a, krivotvorenje službene ili poslovne isprave iz čl. 279. KZ-a i ovjeravanje neistinitog sadržaja iz čl. 281. KZ-a.

Dvoje osumnjičenika su u ime trgovačkog društva u vlasništvu prvoosumnjičene preuzeli upravljačka prava u trima trgovačkim društvima te njihovim direktorima imenovali dvojicu suradnika.  Sklapanjem ugovora o kriznom upravljanju,  pod krinkom financijskog oporavka triju društava osmisliti su program kriznog upravljanja odnosno program spašavanja i ozdravljenja tih društava, a na taj način pribavljali su protupravnu imovinsku korist i izvlačili financijska sredstva iz tih društava.

Nakon što u postupku predstečajne nagodbe nisu uspjeli preuzeti vlasništvo nad jednim od tri društva s ciljem preuzimanja cjelokupnog poslovanja iskoristili su, uz pomoć još dvoje osumnjičenih ovršni postupak nad udjelima tvrtke kćeri spomenutog društva te trgovačkom društvu usko povezanom s vlastitim trgovačkim društvom omogućili kupnju 100% vlasničkog udjela tvrtke kćeri financijskim sredstvima društva kojeg su preuzimali.

Spomenutim radnjama trgovačkom društvu u vlasništvu prvoosumnjičene pribavili su imovinsku korist od najmanje 45 milijuna kuna, a na štetu tri ranije navedena trgovačka društva u koja su ulazili s lažnom namjerom kriznog upravljanja, ostavljajući ih u još većim dugovanjima.

Sumnja se i da je jedan od okrivljenika kao odgovorna osoba u poslovne isprave unio neistinite podatke.

Četvero osumnjičenih uhićeno je i predano pritvorskom nadzorniku PU splitsko-dalmatinske.