Oštar odgovor ministrice Murganić oporbi oko afere paketići

N1

Saborski zastupnici u petak su raspravljali o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi po hitnom postupku, a izmjene je predstavila ministrica Nada Murganić.

Oporbu je pak više od samog zakona zanimala takozvana afera “paketići”.

Nakon uvodnog izlaganja ministrice za repliku se javio SDP-ov Mirando Mrsić.

“Svjedočili smo jednom događaju koji ne služi na čast Republici Hrvatskoj, a ni onima koji vode Europski socijalni fond. Očekujem da odreagirate na ovu blamažu. Fond osigurava nefinancijsku pomoć onima koji su u potrebi.

Njegova pravila su vrlo striktna i ne dopuštaju da se ta pomoć daje onima kojima to nije potrebno. Vi ste bili u jednoj dječjoj ustanovi gdje ste dijelili pomoć siromašnima, a da siromašnih tamo nije bilo. Netko za to mora odgovarati’, poručio je Mrsić, dodavši da će Europska komisija sigurno poslati inspekciju.

Ministrica Murganić Mrsiću je oštro odgovorila.

“Vjerujem da ćete vi sada pažljivo saslušati i da ćete vi shvatiti ovo o čemu se radi. Naime, strašno je da u javnom prostoru ima toliko dezinformacija, da smo dali toliko obrazloženja i obrazlaganja vezano za navodnu aferu “paketići” koje nema. Nitko nije vidio paketiće od našeg ministarstva jer nisu postojali, a nema ni afere.

Nadam se da će doći Europska komisija u kontrolu iz razloga jer smo upravo po uputama EK-a sredstva iz tehničke pomoći koristili za namjene, a to su – plaćanje kadrova, edukacija kadrova, promocija naših aktivnosti…

Dakle, mi smo se odlučili da u nekoliko naših ustanova, nasumce odabranih jer ne možemo pokriti sve, ponesemo slatkiše, školsku literaturu i nekakav sitni sanitarni materijal, i išli smo već do sada u nekoliko ustanova i nismo pakirali paketiće, nego smo u veliku kartonsku kutiju to stavili, to su poklončići, ajmo ih tako nazvati, u vrijednosti do dvije tisuće kuna…”, rekla je Murganić, a u tom trenu je Mrsić počeo kimati glavom.

“Nemojte kimati glavom, pristojno me saslušajte… I to smo poslali, sada vas pitam ako se Europski fond reklamira ovako (ministrica je Mrsiću pokazala bilježnicu Europskih fondova, op.a.) i to se može tu podijeliti svakome, a mi ne smijemo djetetu donijeti slatkiš, o tome se radi.

Da se namjerno diskretitira – mene”, odgovorila je Murganić te ponovno pokazivala bilježnicu: “Nemojte, nemojte se služiti lažima na osobnoj razini. Pogledajte ovo!”

Tada ju je prekinuo predsjedavajući Furio Radin rekavši da mu je “krivo što mora nju opomenuti”.

“I meni je krivo, ali to traje već danima”, rekla je ljutito Murganić na kraju.