Osobne sankcije Rusiji? Otkrivamo možete li prestati plaćati kredite ruskim bankama

Za portal Dnevnik.hr, Luka Brkić, ekonomski stručnjak, objasnio je kako moratorij Sberbanka može utjecati na poslovanje nekih hrvatskih kompanija te mogu li građani koji koriste njihove kredite uvesti “osobne sankcije” Rusiji i prestati ih plaćati.

Na društvenim mrežama viralna je postala šala jednog klijenta Sberbanka koji je najavio osobno uvođenje sankcija Rusiji, i to tako što će prestati plaćati rate kredita toj ruskoj banci.

No, može li se doista prestati plaćati kredit banci koja se trenutno nalazi u dvodnevnom moratoriju HNB-a i za koju je procjena da bi mogla propasti? Luka Brkić, ekonomski stručnjak, tvrdi da to ipak ostaje na razini vica.

“Naravno da nećete biti oslobođeni plaćanja kredita u slučaju da banka propadne. Neće se dogoditi da propadne banka pa da zato propadne i kredit jer u slučaju propasti banke u smislu redovnog poslovanja sve to ide u stečajnu masu, pa oslobađanja od plaćanja rate kredita nema”, kaže Brkić, dodajući da se u povijesti doista nešto slično događalo, no to je bilo prije uspostave nekih državnih mehanizama. Danas se to, kaže, više ne može.