Osječki Crveni križ među najboljima u Hrvatskoj

Predsjednik Hrvatskog crvenog križa ( HCK) Josip Jelić u utorak je, ocjenjujući prošlogodišnji  rad HCK-a rekao da je 2017. bila “jako dobra, ali i zahtjevna”, a pohvalio je rad osječkog društva Crvenog križa, rekavši da je ono među najboljima u Hrvatskoj.
HCK se pokazao izuzetno angažiranim i dobro organiziranim u izazovima koje je lani imao, rekao je Jelić na konferenciji za novinare.

“Vidjeli ste to i nedavno u poplavama i rušenjima kuća. Ta dobra organizacija proizlazi iz činjenice da je sve unaprijed pripremljeno, da nas nesreće ne mogu zateći nespremnima”, dodao je.

Jelić je istaknuo da je osječki Crveni križ prošle godine sa svojim darivateljima krvi spašavao Kliničku bolnicu u Rijeci, kojoj je zatrebalo 20 posto više doza krvi nego što su planirali.
“Tu su uskočili Osječani čiji broj planiranih darivatelja je u prošloj godini premašen za čak 47,5 posto. Naime planirano je bilo 8.475 darivatelja, a na kraju je taj broj narastao na 12.504 darivatelja”, rekao je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.
Zbog kvalitetnog rada osječkog Crvenog križa, Osijek je u prošloj godini postao Regionalni centar za katastrofalna stanja, rekao je, naglasivši kako Osijek ima i “najbolje istrenirani tim u Hrvatskoj za spašavanje na vodi, jer na natjecanjima redovito osvajaju prva mjesta”.
Govoreći o prošlogodišnjem radu društva ravnatelj osječkog Crvenog križa Denis Ćosić glavnim projektom je ocijenio  “Humanitarni paket za Slavoniju 1”, vrijedan 8,3 milijuna kuna. Tijekom provedbe tog projekta podijeljeno je više od 60 tisuća paketa hrane i više od 20 tisuća paketa higijenskih potrepština.
“Naši spasioci sudjelovali su i u pomaganju u poplavama na sisačkom području. Ocijenio bih prošlu godinu uspješnom kada je u pitanju rad našeg društva. Za 2018. godinu prijavili smo projekata u vrijednosti većoj od deset milijuna kuna i čekamo odgovore”, rekao je Ćosić.
Tako su za projekt “Zaželi” prijavili zapošljavanje 35 žena koje će pomagati starijim osobama, a prijavili su i novi projekt “Humanitarni paket za Slavoniju 2” koji se financira iz Europskog fonda za pomoć potrebitima a vrijedan je nešto više od pet milijuna kuna.
U planu je i niz projekata s Osječko-baranjskom županijom i gradom Osijekom, rekao je Ćosić.

Također je istaknuo činjenicu da je zahvaljujući odličnom prošlogodišnjem odazivu darivatelja, Osijek imao devet doza krvi na 100 stanovnika, dok je hrvatski prosjek 6,7 doza na 100 stanovnika.  (Hina)