Osim struje, skuplje bismo mogli plaćati i vodu – prijeti nam poskupljenje od čak 30%

Ilustracija: Dražen Prša

Zbog promjene načina obračuna naknade za korištenje voda od početka iduće godine voda bi mogla poskupjeti 10 do 30 posto.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, kojim se, između ostaloga, regulira način prikupljanja vodnih doprinosa i naknada, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike početkom kolovoza uputilo je u javnu raspravu, no stručnjaci upozoravaju da njime nije riješeno pitanje naknade za korištenje voda, koja bi prema postojećem zakonu početkom iduće godine trebala značajno porasti, piše Tportal.

Naime, ova naknada jedna je od njih pet koje ulaze u obračun cijene vode za krajnje potrošače, a služi za financiranje poslova osiguravanja vodnih zaliha i za ulaganja u građenje novih vodnih građevina za korištenje voda.

Prema novom modelu, ta naknada trebala bi se naplaćivati prema kubičnom metru zahvaćene vode, a ne kao dosad, prema potrošenoj i naplaćenoj vodi od potrošača. To znači da bi obračun naknade ubuduće uključio i vodu koja ne dođe do potrošača.

Ivan Jukić, direktor Vodovoda Osijek, ispred cehovske udruge koja okuplja 132 opskrbljivača vode u Hrvatskoj rekao je za taj portal da bi primjenom zakona od 1. siječnja 2018. cijena vode za krajnje potrošače poskupjela od 10 do 30 posto, a bez stvarnog učinka na poboljšanje usluga.

Problem je u tome što se zbog zastarjelosti vodoopskrbnih sustava na razini Hrvatske gubi gotovo 50 posto vode pa bi promjena modela naknade dovela do značajnog poskupljenja o kojem govori Jukić.

Iako je odredba o promjeni načina obračuna naknade za korištenje voda uvedena još 2010. godine kao obveza iz pravne stečevine europskog zakonodavstva, njezina je primjerna dosad odgađana, a novim modelom trebali bi se natjerati opskrbljivači da smanje gubitke u sustavu.

Ni Hrvatske vode ni državni proračun nemaju osigurana sredstva za sanaciju gubitaka u vodoopskrbnim sustavima, niti su javni isporučitelji do sada imali na raspolaganju značajnija sredstva, a jedno od mogućih rješenja je povlačenje sredstava iz fondova EU-a, iz kojih se dosad većina dostupnih sredstava za vodoopskrbu i odvodnju koristila za sanaciju kanalizacijskih sustava, izjavio je Jukić.