Osijek prvi dobiva regionalni Centar za autizam

Izvor: Matej Prša

Početkom rujna 2018. u Osijeku će početi s radom prvi regionalni Centar za autizam, najavila je u četvrtak u Osijeku predsjednica Saveza udruga za autizam Hrvatske (SUZAH) Lidija Penko.

Na konferenciji za novinare Penko je podsjetila kako je izgradnja Centra za autizam počela u veljači 2016., a bit će završen godinu dana prije nego što je bilo planirano.

Republika Hrvatska, Osječko-baranjska županija i Grad Osijek zajedno financiraju gradnju, vrijednu 14,5 milijuna kuna. Ravnateljica tog centra bit će Sanda Zlatarić, trenutačno ravnateljica Centra za odgoj i rehabilitaciju u Osijeku, dodala je Penko.

Kako je istaknuto, osječki centar je pilot-projekt kad je riječ o regionalnim centrima za autizam jer se izgradnja planira još u Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Govoreći o problematici autističnih osoba i njihovih obitelji, Penko je istaknula kako je glavni problem pravodobna dijagnostika te je na državnoj razini pokrenuta edukacija za pedijatre kako bi se reagiralo na vrijeme, u djetetovoj najranijoj dobi.

Pritom je istaknula da Osijek već ima dijagnostički centar za autizam u osječkome Kliničkom bolničkom centru.