Osijek: Otkriveno spomen-obilježje snimatelju HRT-a Žarku Kaiću

Brijest, 28.08.2019 - Spomen obilježje poginulom snimatelju Hrvatske radio-televizije (HRT) Žarku Kaiću "Posljednji kadar" otkriveno je, u nazočnosti visokih državnih i lokalnih dužnosnika, u srijedu, u osječkom prigradskom naselju Brijest. Na slici somen obilježje su otkrili predsjednik Vlade Andrej Plenković, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić i supruga Žarka Kaića, Lidija Kaić. foto HINA/ ds
U osječkom naselju Brijestu, na mjestu pogibije HRT-ova snimatelja Žarka Kaića, otkrivena je skulptura i spomen-obilježje “Posljednji kadar” koje su Hrvatska radiotelevizija i Grad Osijek podignuli u spomen na Kaićevu žrtvu, ali i sve ostale poginule branitelje grada.

Otkrivanju su nazočili predstavnici državnih vlasti te lokalne i regionalne samouprave, članovi obitelji Kaić, predstavnici HRT-a, braniteljskih udruga i ostali. Spomen ploču Žarku Kaiću su otkrili Lidija Kaić, predsjednik vlade RH Andrej Plenković i ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić. 

Kobnoga 28. kolovoza 1991. nastradala je tročlana ekipa Hrvatske televizije, novinar Saša Kopljar, tonski snimatelj Dragan Krička i snimatelj Žarko Kaić. Tragičan događaj zbio se u Brijestu, nedaleko od Osijeka, pokraj zloglasnog vojnog poligona C.Ekipa je snimala naoko miran prizor, prolazak tenkova, a u jednom je trenutku s transportera otvorena vatra. Žarko Kaić pao je smrtno pogođen, a Dragan Krička ranjen je u trbuh.

Žarko Kaić rodito se u Livnu 7. ožujka 1949, a u Zagrebu je studirao  Filmsko snimanje na Akademiji počevši od 1970. godine. Usporedno je radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb. Poslije je prešao na snimateljski posao. Brojni dokumentarni filmovi Branka Lentića snimljeni su rukom Žarka Kaića. Za HTV radio je punih 20 godina te napravio niz sjajnih emisija.  Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih izbjeglica iz Aljmaša i Dalja. Kaić je dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj osvajačkoj naravi velikosrpske JNA koja je beskrupulozno i osorno kršila sva humanitarna prava i ratne zakone, sprovodila etničko čišćenje a radi ostvarenja svojih osvajačkih ciljeva. Pucanj iz tenka JNA, bio je pucanj u istinu o Domovinskom ratu, jer su ga naredbodavac i izvršitelj paljbe nastojali spriječiti u svjedočenju istine, a Kaićeve su snimke to dokazale.Istog dana na tiskovnoj konferenciji general JNA Milan Aksentijević pravdao je taj čin riječima “da je Žarko Kaić ubijen zato što je vojnik na tenku mislio da on drži zolju”. Izjava je neutemeljena, jer predsjednik Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a Darko Dovranić posvjedočio je “što je cijeli taj događaj trajao oko tri sata i svi su znali o čemu se radi.

“Nakon što je u kratkom vremenu prije agresorska JNA ubila hrvatskog televizijskog snimatelja Gordana Lederera, ubojstvo Žarka Kaića cijelom je svijetu razotkrilo mržnju prema istini sadržana u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. O tome kako je poginuo Žarko Kaić snimljen je i dokumentarni film “Žarko Kaić – pucanj u istinu”, koji je snimljen 2015. godine.  HND-ova Nagrada za snimateljski prilog na televiziji nosi naziv po Žarku Kaiću. 
Izvor: HRT i HND