OSIJEK Održana 5. Nacionalna poljoprivredna konferencija “Slavonika”

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković danas je u Osijeku svečano otvorila 5. Nacionalnu poljoprivrednu konferenciju “Slavonika”. Konferenciji je nazočilo više od 300 studentica i studenata, predstavnika akademske zajednice, poljoprivrednika, dionika u poljoprivredi te predstavnika medija.

“Naši poljoprivrednici koji to budu željeli moći će ove godine podnijeti jedinstveni zahtjev za potpore ruralnog razvoja u potpuno elektronskom obliku i s digitalnim potpisom”, kazala je ministrica Vučković.

Najavila je kako će se uspostaviti jedinstveni registar poslovnih subjekata u poljoprivredi, što  je proces koji će se odvijati nekoliko godina u više faza, a jučer je u savjetovanje upućen natječaj za nabavu sustava cjelokupnog elektronskog savjetovanja “e-savjetnik”.

U sklopu cjelodnevne konferencije na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku prezentaciju pod nazivom “Što nam donosi novi paket ZPP-a?” održao je državni tajnik Tugomir Majdak.

“Novi ZPP ima za cilj, uz već postojeće izazove povećanja produktivnosti i konkurentnosti u poljoprivredi, okolišnih i klimatskih okvira te brige o ruralnom područjima, odgovoriti kvalitetno i pravovremeno na zamjetan pad cijena poljoprivrednih proizvoda na tržištu, sve otvorenije tržište te aktualnosti Brexita i migracija. Vlada RH i predsjednik Andrej Plenković u pregovorima oko Višegodišnjeg financijskog okvira(VFO) zalažu se za kvalitetnu kohezijsku i ruralnu omotnicu za naše korisnike potpora. Dogovorom oko Prijelazne uredbe za vrijeme hrvatskog predsjedanja osigurat ćemo kontinuitet potpora poljoprivrednicima i u 2021. uslijed kašnjenja u provedbi reformskog paketa. U novom strateškom planiranju trebamo kvalitetno povezati okvire Zelenog plana i “Strategije od polja do vilice” u sektorskim programima i intervencijama s posebnim naglaskom na modernizaciju i inovacije, kao i mlade i male poljoprivrednike(OPG-ove).” istaknuo je Majdak.

U sklopu konferencije “Slavonika” uručena su priznanja „Inspiriramo poljoprivredu“ pojedincima koji su svojim radom doprinijeli boljoj percepciji poljoprivrede, ali jednako tako i inspirirali brojne poljoprivrednike da organiziraju ili reorganiziraju svoje poslovanje nabolje. 

Priznanja su dobili Mirta Milas i Martin Vuković s Hrvatskog radija, Zdenka Rupčić iz Glasa Slavonije, Vedran Stapić iz Agrokluba, Vlatko Grgurić s Hrvatske radiotelevizije i Miroslav Kuskunović, donedavni urednik portala Agrobiz. Posthumno priznanje dodijeljeno je pokojnoj novinarki i urednici Agroglasa Roberti Sorić.