Osijek: Odgođeno Optužno vijeće u slučaju druge optužnice protiv Zdravka Mamića

Foto: FB

Na osječkom Županijskom sudu zbog nepostojanja procesno-pravnih pretpostavki, odgođena je sjednica Optužnog vijeća u slučaju druge optužnice Uskoka protiv bivšeg čelnika NK “Dinama” Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje se tereti da su izvlačenjem novca ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Uz Zdravka Mamića, Uskok je optužnicom obuhvatio i njegova sina Maria i brata Zorana, bivšeg “Dinamova”direktora Damira Vrbanovića, poduzetnike Sandra Stipančića i Igora Krotu te menadžera Nikky Artura Vuksana.

Odvjetnik Zdravka Mamića, Mate Matić izjavio je novinarima kako je sjednica Optužnog vijeća odgođena jer okrivljenik Zoran Mamić nije uredno zaprimio poziv, pa stoga nije bilo uvjeta za održavanje sjednice. Slijedeća sjednica, na kojoj će se raspravljati o potvrđivanju optužnice, zakazana je za 15. prosinca.

Zdravka Mamića tereti se da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje kako bi zlouporabama u gospodarskom poslovanju preko sumnjivih inozemnih tvrtki izvukli novac iz zagrebačkog nogometnog kluba.

Uskok u optužnici navodi da je provokrivljeni Zdravko Mamić s ostalima dogovarao fiktivne ugovore između Dinama i stranih tvrtki iz Velike Britanije, Švicarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Svetog Vincenta i Grenadina, Belizea, Hong Konga, Gibraltara i Sjedinjenih Američkih Država i to za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača. Inozemne tvrtke su potom ispostavljale račune za nepostojeće usluge, koje je Dinamo plaćao.

Tužiteljstvo navodi da je na taj način na štetu GNK Dinamo na račune inozemnih trgovačkih društava ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 18.8 milijuna eura, 500.000 funti i 200.000 dolara, šo je u kunskoj protuvrijednosti više od 144 milijuna kuna.

To je drugi sudski postupak koji će se protiv Zdravka Mamića voditi na osječkom Sudu. U travnju je počelo suđenje u kojem je optužen uz brata Zorana, Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara. Uskok ih tereti da su u tome predmetu “Dinamo” oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.