Osiguran novac za nerentabilne autobusne linije u Sisačko-moslavačkoj županiji

Općina Sunja

Stanovnici najudaljenijih mjesta na području četiriju općina Sisačko-moslavačke županije i ove će godine autobusima biti povezani s općinskim središtima i Siskom iako je riječ o nerentabilnim linijama, jer županija i općine ugovorom potpisanim u ponedjeljak osiguravaju novac za taj prijevoz. 

Zahvaljujući sufinanciranju županije i općina, prijevoznici će i treću godinu zaredom zadržati autobusne linije. Dodatak ugovoru o cestovnom prijevozu putnika u ponedjeljak su sa županom Ivom Žinićem potpisali načelnici općina Martinske Vesi, Lekenika, Hrvatske Dubice i Sunje.

 “Osim nerentabilnih autobusnih linija, za koje ćemo ove godine izdvojiti 330.000 kuna, županija na isti način sufinancira skelske prijelaze skelom na Savi te obnovu prometnica. Na taj način želimo da i stanovnici udaljenih naselja imaju kvalitetniji život i bolju prometnu povezanost. Ove četiri općine prijavile su se na naš natječaj 2016. godine i uspješno surađujemo. Iako najudaljenija, zanimanje za suradnju još nije pokazala općina Dvor, ali ako se pokaže potreba, spremni smo je uključiti u projekt”, rekao je Žinić.
 Na taj će način prijevoznici zadržati linije od Siska, preko Sunje do Hrvatske Dubice, zatim od Siska do Lekenika i Starog Farkašića te posavsku liniju od Siska preko Martinske Vesi do Dubrovčaka Desnog.

O tome koliko je za stanovnike udaljenih naselja važno zadržati autobusne linije govorio je načelnik Lekenika Ivica Perović.

“Bez autobusa veliki broj učenika, radnika i umirovljenika bio bi potpuno prometno izoliran. Mnogima je to jedina veza sa školom, liječnikom, trgovinom ili nekim općinskim i županijskim uredom”, rekao je Perović, koji je u ime stanovnika četiriju općina zahvalio županiji na suradnji.