Video/ Orkanska bura u Dalmaciji lomila stabla, nosila krovove

FaH

Hitne službe Splitsko-dalmatinske županije primile su noćas na stotine poziva uznemirenih građana koji su ih zvali upomoć zbog orkanske bure koja im je ostavila štetu na imovini, no nitko nije ozlijeđen, doznaje se jutros u splitskoj policiji.

Za policiju i vatrogasce posla je bilo na području cijele Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a posebno na području Grada Splita gdje su zbog jakih i orkanskih udara bure, koja je na momente puhala više od sto kilometara na sat, evidentirali veliki broj dojava o rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera.

Policija je zajedno s vatrogascima cijelu noć bila na terenu gdje su odlazili po dojavama. Antonela Lolić iz splitske policije kaže da do rano jutros nisu zaprimili obavijest niti imaju saznanja da je tijekom događaja netko ozlijeđen, a pretpostavljaju da ćemo tijekom jutra zaprimiti još dojava vezano uz materijalnu štetu na objektima i vozilima tijekom noći. 

Hitne službe su sinoć već oko 18 sati u ulici Marka Marulića u Solinu otišli na teren jer je došlo do oštećenje krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi koji su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se jutros oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid zbog čega su se u prodavaonici srušile police.

Burno je bilo i u Trogiru oko 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika gdje je palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Petnaestak minuta prije 6 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona iz kojeg je iscurilo gorivo, pa su vatrogasci na mjestu događaja sanirali onečišćenje.​ ​

Policija i vatrogasci su evidentirali i gasili osam požara na otvorenom prostoru među kojima su sinoć u splitskom kvartu Brda nešto poslije 22 sata gasili vatru koja je zahvatila nisko raslinje i travu, ali i parkirano osobno vozilo koje je oštećeno. Prilikom gašenja jedan je vatrogasac zadobio lakše tjelesne ozljede​.​

 U Makarskoj je desetak minuta prije ponoći izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka, no ugašen je u 1.45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara zbog jakog vjetra policijski službenici evakuirali su stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta, kada se stanje smirilo, građani su se vratili u svoje domove. Uz to, tijekom požara policija je vozila sa D-8 preusmjeravala kroz Makarsku. 

Orkanska bura jutros i dalje puše istom jačinom na području cijele Splitsko-dalmatinske županije noseći sve pred sobom, a u 7 sati temperatura zraka je zbog jakog vjetra iznosila svega -1 stupanj.

Evo videa sa Brača:

Bura, Postira, otok Brač – 23.02.2019.

Bura, Postira, otok Brač – 23.02.2019.https://www.brac-online.com.hr

Objavljuje Brac Online u Subota, 23. veljače 2019.