Organizatorice prosvjeda “Pravda za djevojčice” traže još tri centra za žrtve seksualnog nasilja

Varaždin, 19.10.2019 - U Varaždinu, na središnjem gradskom trgu, okupljanjem nekoliko stotina građana, održan je prosvjed "Pravda za djevojčice", u znak podrške žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu. foto HINA/Siniša KALAJDŽIJA/ik

Organizatorice prosvjeda “Pravda za djevojčice” pozdravile su u petak slanje u saborsku proceduru paketa zakona kojima se unapređuje borba protiv obiteljskog i seksualnog nasilja te su zatražile uspostavu još barem tri centra za žrtve seksualnog nasilja.

U priopćenju koje su potpisale Ženska soba, Inicijativa #spasime, Platforma za reproduktivna prava i Zaklada Solidarna podsjećaju kako je izmjene Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku pokrenula inicijativa #SPASIME nakon što su tisuće građana digle glas protiv nasilja na prosvjedu u ožujku 2019.

Izmjenama Kaznenog zakona će se, među ostalim, postrožiti kazne za silovanje te ukinuti kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka. Hitno usvajanje ovih izmjena bio je i jedan od zahtjeva na subotnjem prosvjedu „Pravda za djevojčice“, a riječ je i o višegodišnjem zahtjevu različitih stručnih ženskih organizacija, uključujući i Centar za žene žrtve rata, Autonomnu žensku kuću Zagreb i Žensku sobu.

Smatramo da je ovo korak u pravom smjeru prema sveobuhvatnoj reformi pravosuđa, sustava socijalne skrbi i obrazovanja te proračunsko planiranje  koje će na prvo mjesto staviti dostojanstvo, sigurnost i pristup pravdi za sve žrtve obiteljskog i seksualnog nasilja kojem su najizloženije djevojčice i žene, poručuju u priopćenju.
Očekuju izglasavanje i stupanje na snagu predloženih izmjena u najkraćem mogućem roku ali i ističu kako su sustavima zaštite od obiteljskog i seksualnog nasilja potrebne daljnje, sveobuhvatne promjene bez kojih se ti sustavi neće bitno promijeniti.

Ovih dana, podsjećaju, svjedočili smo slučaju teškog seksualnog nasilja koji je potresao javnost, ali i ukazalo na propuste u sustavu kada je u pitanju seksualno nasilje. Očito je, ističu, da su najveći propusti vezani za podršku žrtvama i zaštitu prava žrtava. Takvi propusti, osim što dodatno traumatiziraju žrtvu, ugrožavaju i pravičnost sudskog postupka.

Smatraju da je žrtvama nužno osigurati sustavnu, dugoročnu i specijaliziranu podršku te predlažu da se u drugom čitanju u Kazneni zakon uvrsti odredba o nezastarijevanju kaznenih djela seksualnog nasilja počinjenih nad maloljetnicima, kao što je to i predloženo tijekom rada radne skupine i javnog savjetovanja.

U Hrvatskoj samo jedan specijalizirani Centar za žrtve seksualnog nasilja
U Hrvatskoj danas postoji samo jedan specijalizirani Centar za žrtve seksualnog nasilja koji može pružiti takvu podršku odraslim osobama i nalazi se u Ženskoj sobi, dok nekolicina autonomnih savjetovališta za žene žrtve nasilja pruža podršku i žrtvama seksualnog nasilja, te su kao i Centar za žrtve seksualnog nasilja nedostatno financirani.  
Od Vlade traže financijsku podršku za  širenje mreže specijalizirane psihoterapijske i pravne podrške za žrtve seksualnog nasilja i to kroz širenje postojećeg specijaliziranog centra na još barem tri regionalna specijalizirana centra za žrtve seksualnog nasilja kao i kroz sustavno financiranje savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja kojima se također obraćaju i žene koje su preživjele seksualno nasilje u partnerskim vezama.

Tražimo da sva četiri centra, postojeći pri Ženskoj sobi i tri koja će se osnovati, budu sustavno i direktno financirani iz proračuna, da se potrebna sredstva osiguraju već u proračunu za 2020. te da se što prije krene s pripremnim aktivnostima.