Orešković: Za iseljavanje Slavonije odgovorna je državna, ali i lokalna vlast

Predsjednica stranke START-a Dalija Orešković izjavila je u četvrtak u Osijeku da je Slavonija po resursima najbogatija u Hrvatskoj, ali upravo to područje svjedoči najvećem iseljavanju stanovništva, za što odgovornom smatra vlast, koja je u proteklom razdoblju upravljala državom te lokalnom i regionalnom samoupravom.

 U izjavi za novinare Orešković je ocijenila kako je “vrijeme da građani toj istoj vlasti kažu dosta” i da se pronađe novi način upravljanja koji ponajprije vodi računa o ljudima, o prostoru na kojemu oni žive jer je ovo “prebogata zemlja da bismo je tako lako napuštali”.
 Smatra kako je “jedino rješenje promjena vlasti”.
 “Oni koji su se dosad pokazali kao neodgovorni, koji nemaju znanje, volju i želju da se brinu o drugima, već u svome obnašanju vlasti traže priliku kako bi sebi poboljšali imovinsko stanje, koje onda skrivaju u imovinskim karticama, ne mogu biti oni kojema ćemo u idućem razdblju povjeriti mandat”, poručila je Orešković.
 Ustvrdila je kako smo ovih dana svjedoci mnogim pokušajima izmjena zakona koje idu k tome da se i “ono malo demokratskih standarda, koji od dužnosnika traže da građanima polažu račun, spriječi ili uništi”.
 Tome služe izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa u mandatu ministra uprave Lovre Kuščevića jer je “u mandatu premijera Andreja Plenkovića najviše visokopozicioniranih dužnosnika koji imaju problem ili slučaj s imovinskim karticama, sukobom interesa, ili zloprabom vlastite dužnosti radi ostvarivanja osobne koristi”, rekla je Orešković.
 Ocijenila je da su mjerodavna tijela, tako i sudovi sve više “pod izravnim pritiskom ove vlasti”, što pokazuje da se građani na izborima moraju izboriti da takvim ljudima “više ne daju priliku da od zemlje rade što im je volja”.

Orešković: Namjere su im kriminalne

 Na upit da komentira izjave ministra Kuščevića kako se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa treba baviti bitnim, a ne trivijalnim pitanjima, poput površine nečije kuće, Orešković je izjavila da uloga tog povjerenstva kao državnog tijela “nije trivijalna, već je namjera ministra Kuščevića kriminalna, kao što su kriminalne namjere cijele ove Vlade”.
 “Od početka njihova mandata očit je pritisak na rad svih državnih tijela i institucija koje se bave prevencijom ili represijom korupcije. Ovakav pristup sigurno ne pripada demokratskim standardima Europske unije”, ustvrdila je Orešković.