Orešković: Vlada loše stvara sliku Hrvatske

Dalija Orešković

Saborska Zastupnica Dalija Orešković (Centar) u srijedu je za slogan popisa stanovništva “Stvorimo zajedno sliku Hrvatske” rekla da je stvaranje te slike Vladin posao koji obavlja loše, jer podrazumijeva dijalog, suradnju i okrenutost budućnosti kojih nema.

Orešković je u saborskoj raspravi slobodnim govorima kazala da slika Hrvatske nije samo statistika, nego i suradnja i kontrola sastavnica vlasti te da se u neuređenom sustavu zbog stranačkog kadroviranja oni koji imaju najviše kompetencije ne javljaju na natječaje, a podrška daje političarima koji nude dampinške cijene za koruptivna djela.

Problematizirala je i ulogu zakonodavne vlasti u stvaranju bolje Hrvatske te izrazila zabrinutost zbog demografskog sloma zemlje koji je, ocijenila je, posljedica poremećenog sustava društvenih vrijednosti. Reforme su potrebne, ali je jasno da neće biti provedene dokle god je HDZ na vlasti, poručila je.

Ivana Posavec Krivec (SDP) upozorila je na problem putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica jer se uslijed neodržavanja željezničke infrastrukture ukidaju linije i vlakovi, što predstavlja velik problem zaposlenicima i učenicima koji njima putuju.

Među ostalim, spomenula je ukidanje noćne linije Zagreb-Split, smanjenje brzine ne nekim prugama na samo 40 kilometara na sat. Naglasila je kako građani više nemaju vremena za čekanje te da HŽ-ov putnički promet treba biti u službi njihovih potreba i odgovoriti na njih primjerenijim voznim redom i uvođenjem novih linija.

Marko Pavić (HDZ) je, osvrnuvši se na istupe nekih oporbenih zastupnika koji se protive uvođenju eura i najavljuju raspisivanje referenduma, poručio kako im to neće proći, pozvavši ih da ne kradu europsku budućnost mladima.

Podsjetio je da 85 posto hrvatskih građana štedi u stranoj valuti, odnosno euru te da ih je 61 posto poduprlo ulazak Hrvatske u EU, a time i u eurozonu.

Najavio je ispunjavanje maastriških kriterija za euro zonu, napominjući da su rast BDP-a i turistička sezona iznad svih očekivanja. Ustvrdio je i da padaju trendovi iseljavanja iz Hrvatske te još jednom pozvao građane da se cijepe protiv koronavirusa.