Orban: Mađarska je spremna postići pravični dogovor o Ini

Mađarska je spremna postići pravičan dogovor o otkupu MOL-ovih dionica kako bi se zatvorilo pitanje koje predstavlja opterećenje u odnosima dviju država, rekao je u utorak u Budimpešti mađarski premijer Viktor Orban.
“Imamo izvrsne političke odnose između dvije vlade.. ne želimo trovati te odnose pojedinačnim problemima poput Ine i MOL-a. Mađarska bi željela izaći iz tog pitanja što je prije moguće na pravičan način, a pravičan način je, po vama, ako ja to dobro shvaćam, da Inu dobijete natrag”, rekao je Orban novinarima nakon sastanka s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Plenković se susreo s Orbanom u okviru svog posjeta Mađarskoj povodom sastanka na vrhu predsjednika vlada zemalja središnje i istočne Europe i Kine koji je održan u ponedjeljak.

Plenković je uoči sastanka s mađarskim domaćinom rekao da Hrvatska i dalje stoji na stajalištu da je potrebno ili otkupiti dionice INA-e, ili pronaći strateškog partnera za njihov otkup.

“Mađarska je spremna postići dogovor koji bi bio pravičan o otkupu MOL-ovih dionica, na način da se zatvori pitanje koje, nažalost, zbog niza okolnosti predstavlja opterećenje u odnosima dviju zemalja i tu smo postigli suglasnost”, potvrdio je Plenković novinarima.

Hrvatska je odlučila da Inu želi u svoje vlasništvo nakon izgubljene arbitražne presude suda u Ženevi u prosincu prošle godine, koji je presudio da dokazi koje je Hrvatska podnijela nisu dovoljni da dokažu da su ugovori sklopljeni 2009. nastali kao plod koruptivnih aktivnosti.

Orban je naglasio da se u Mađarskoj na pitanje Ine i MOL-a gleda kao na poslovno pitanje, “iako mi kao mađarska vlada podupiremo pronalazak rješenja”.

Rekao je i da odnos Ine i MOL-a treba riješiti što je prije moguće te ponovno vratiti povijesno dobre odnose. “Kada se iz izvučemo iz tog pitanja koje truje odnose, sve ostale razine suradnje bit će ponovno dobre”, naglasio je mađarski premijer.

Iz problema Ine i MOL-a proizlaze i sva druga pitanja pa tako i pitanje hrvatskog članstva u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), rekao je Orban. “Ta pitanja su međusobno povezana”.

Plenković siguran da će Mađarska podržati RH u OECD-u

Plenković, koji je uoči sastanka rekao da je “nedopustivo” da si zemlje EU-a međusobno postavljaju zapreke i usporavaju procese, izrazio je duboko uvjerenje da će Mađarska podržati Hrvatsku u tom procesu.

“Mađarska će, ja sam siguran, podržati Hrvatsku u tom procesu i važno je da nastavimo dijalog s OECD-om”, rekao je Plenković, najavivši da će idući mjesec biti  Parizu i sastati se s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom.

Hrvatski je premijer naglasio da se formalno ne radi ni o kakvoj blokadi, jer nikakvog procesa pregovora u ovom trenutku nema.

Premijeri su rekli da se razgovaralo i o trgovinskoj razmjeni, turizmu, prometnoj povezanosti, energetici i manjinama, a mađarski je šef vlade naglasio dobre pomake u odnosima u posljednje vrijeme, “zahvaljujući hrvatskoj vladi koja je poduprla poboljšanje odnosa”.

Plenković ističe kako su odnosi važni i u smislu trgovinske razmjene. “Mađarska nam je peti trgovinski partner, povećana je razmjena, investicije su proteklih 25 godina preko dvije milijarde eura. Ono što je važno je i da je više od 500.000 mađarskih turista bilo u Hrvatskoj ove godine”, naglasio je Plenković.

“Brojke su obećavajuće, trgovina raste, sve više Mađara ide u Hrvatsku. Željeli bismo doprinijeti još više vašem ekonomskom razvoju”, kazao je Orban.

Razgovaralo se i o prometnoj povezanosti i u tom kontekstu obnovi mostova na Dravi, kao i o prometnim koridorima, prije svega VC. “Na taj način iskazuje se interes tješnje suradnje”, kazao je plenković.

“Razgovarali smo i o reverzibilnom toku plina gdje je hrvatska nakon potpisivanja sporazuma prije 6 mjeseci u procesu natječaja kako bi se izgradio odgovrajući kompresor i omogućio postupni tok plina što je iznimno važno za energetsku sigurnost Mađarske koja je posebno za to zainteresirana”, dodao je Plenković. (Hina)