Orban kaže da se izbjeglicama ne može pomoći uništavajući vlastitu zemlju

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je u razgovoru za njemački list Welt am Sonntag da bi Europska unija trebala pomoći izbjeglicama, ali i da se “svijetu ne može pomoći uništavajući vlastitu zemlju”.

Orban je kazao da se slaže s papom Franjom da bi Europska unija trebala pomoći izbjeglicama “iz kršćanske, bratske ljubavi”.

Ali pitanje je na koji način, dodao je.

Sirijci izloženi smrtonosnim prijetnjama kod kuće imaju pravo ući u prvu sigurnu zemlju, ali “dopustili smo im da dođu u Europu zanemarujući sve s tim povezane zakone”, rekao je.

“Mađarska ima osjetljiviji pristup prema migraciji od Njemačke jer se nalazi u opasnoj zoni. Iz tog razloga, ako mase ljudi dolaze u zemlju, oglašava se zvono na uzbunu”.

“Nećemo dopustiti Bruxellesu da nam diktira kome bismo trebali odobriti utočište”, naglasio je.

Orban smatra da samo Mađarska može odlučivati koga će primiti na svoj teritorij. Ako to temeljno načelo bude poštivano, “spremni smo sudjelovati u izbjegličkoj shemi”, rekao je.

Smatra također da članice EU-a trebaju zatvoriti interne granice ako ne mogu zaštititi vanjske granice Schengena.

Orban je ocijenio da se birokrati i političari u Bruxellesu ponašaju kao da su središte carstva. Mađarska vlada zauzima se pak da Europska unija ima parlament s ograničenim ovlastima, snažno Vijeće i Komisiju koja čuva ugovore i nije politički igrač.

Osvrnuvši se na ruskog predsjednika Vladimira Putina, Orban je kazao da je demoniziranje ruskog predsjednika besmisleno te da smatra kako bi EU trebao “istodobno demonstrirati snagu i volju za suradnjom”.

Glede Njemačke, kazao je da je uvijek poštivao njemačke kancelare, “iako to danas nije uzvraćeno”.

Odao je priznanje njemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je spriječila ekonomsku propast Europe i prisilila nemarne članice Unije da odrade svoju domaću zadaću.