Orban doživio neočekivani poraz na lokalnim izborima

Foto: HRT

Vladajuća stranka mađarskog premijera Viktora Orbana doživjela je u nedjelju neočekivan poraz, samo šest tjedana uoči državnih izbora, pobjedom nezavisnog oporbenog kandidata na lokalnim izborima za gradonačelnika grada Hodmezovasarhelyja na jugu zemlje.

Orbanova stranka desne orijentacije Fidesz za treći se mandat na parlamentarnim izborima nastoji izboriti snažnom antiimigrantskom kampanjom, u kombinaciji s obećanjima rasta izdvajanja za povećanja plaća i mirovina.

No, preliminarni rezultati pokazuju da je Peter Marki-Zay, novo političko lice, pobijedio Fideszova kandidata Zoltana Hegedusa s osvojenih 57,5 posto glasova, nasuprot 41,6 posto, na izborima za gradonačelnika južnog grada Hodmezovasarhelyja, ranijeg uporišta Fidesza.

“Suprotstavili smo se i Hodmezovasarhely je pokazao da se želimo riješiti velikih zlostavljača koji maltretiraju čitav razred”, rekao je Marki-Zay na konferenciji za novinare.

“Danas počinje novo doba”, dodao je, napomenuvši kako ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da vodstvo Fidesza “može biti bačeno u kantu za otpatke”.

Šest tjedana prije parlamentarnih izbora, takav ishod na lokalnoj razini neugodan je udarac za Orbanov Fidesz kao i za njegova šefa kabineta Janosa Lazara, rođenog u Hodmezovasarhelyju, koji je osobno provodio kampanju za Hegedusa.

Stranka Fidesz i dalje je veliki favorit na izborima 8. travnja, no politički analitičari ocjenjuju da bi razvoj događaja u Hodmezovasarhelyju mogao utjecati na promjenu dinamike unutar oporbe, koja je dosad s mukom pokušavala oformiti bilo kakvu ozbiljniju izbornu frontu.

Marki-Zay je na izbore izašao kao nezavisni kandidat, ali uz potporu Socijalista, radikalne nacionalističke stranke Jobbik, glavne oporbene stranke, kao i manje liberalne stranke LMP.

“Ovakav rezultat ima sveobuhvatan psihološki značaj”, ocjenjuje politički analitičar Robert Laszlo iz tvrtke Political Capital.

“On pokazuje da je Fidesz moguće pobijediti čak i na takvom mjestu, a rezultat bi mogao ujediniti oporbene stranke i potaknuti ih na akciju i ponovno promišljanje njihovih strategija”, dodao je. (H)