Opustjele ulice u francuskim gradovima, nove mjere i u drugim državama

Ulice Pariza i još osam francuskih gradova u subotu navečer ostale su prazne nakon što je na snagu stupio policijski sat zbog širenja koronavirusa, a nove mjere uvode i druge države.

Svrha kontroverzne mjere je borba protiv širenja koronavirusa u Francuskoj, jednoj od najvećih žarišta zaraze u Europe. Francusko ministarstvo zdravstva u subotu je izvijestilo o 32.427 novih slučajeva, nakon što ih je u petak bilo 25.086, prenosi BBC.

Sveukupan broj zaraženih od početka pandemije u Francuskoj sad iznosi 867.197, s 33.392 smrtnih slučajeva, 90 više nego u petak.

Policijski sat koji će svakodnevno biti na snazi mjesec dana u Francuskoj se odnosi na otprilike 20 milijuna stanovnika u gradovima poput prijestolnice, Marseillea, Lyona, Lillea i Toulousea. Policijski sat traje od 21 sati navečer do 6 ujutro. Predsjednik Emmanuel Macron ističe kako je cilj te mjere smanjivanje rizika od prevelikog pritiska na bolnički sustav, piše BBC.

Mnogi su zabrinuti kakve će biti ekonomske posljedice te odluke.

– Sigurno će biti onih koji će izgubiti svoj posao, rekao je upravitelj talijanskog restorana Bianco u Parizu za agenciju Reuters.

– To je katastrofa, dodao je.

U jeku pandemije Francuzi će u nedjelju održati prosvjede u spomen na profesora Samuela Patyja ubijenog u petak jer je učenicima prikazao karikature proroka Muhameda. Patyja je ubio 18-godišnjak kojeg je potom ubila policija.

U nedjelju će od 15 sati na ulicama francuskih gradova zbog tog zločina prosvjedovati čelnici političkih stranaka, udruge i sindikati, prenosi agencija France Presse. U Parizu se skupu pridružuju i djelatnici satiričkog lista Charlie Hebdo koji je 2015. i sam bio meta islamističkog radikalizma.

I druge države najavljuju mjere

Nove mjere za suzbijanje koronavirusa najavljene su i u Italiji koja je u subotu zabilježila rekordan broj novozaraženih. Talijanski premijer Giuseppe Conte objavit će ih u nedjelju, a lokalni mediji tvrde kako bi se mogao zabraniti rad teretana i bazena te amaterska sportska događanja.

Slovački premijer Igor Matovič najavio je da će njegova država testirati svakog stanovnika starijeg od deset godina. Vlada u Bratislavi je ranije ovaj mjesec proglasila izvanredno stanje, a ovaj tjedan je donijela nove restrikcije koje uključuju i zabranu masovnih događanja i misa, zatvaranje teretana i bazena i prebacivanje školske nastave na daljinu.

Testiranje će biti besplatno, najavio je Matovič, ali nije otkrio hoće li ono biti dobrovoljno ili obavezno. Slovačka ima 5.4 milijuna stanovnika, zaraženih je sveukupno bilo njih 28.000, a umrle su 82 osobe.

Prosvjednici su zbog mjera u subotu napali urede slovačke vlade. Oko 500 neonacista i huligana bacalo je boce i kamenje.

U Njemačkoj je kancelarka Angela Merkel pozvala ljude da što više ostaju doma.

– Moramo učiniti sve što možemo da spriječimo da širenje virusa izmakne kontroli, upozorila je kancelarka.

– Svaki dan je važan. Susrećite se s manje ljudi, bilo to doma ii vani. Molim vas odgodite bilo kakvo putovanje koje nije apsolutno nužno, sva okupljanja koja nisu od apsolutne važnosti. Ostanite doma što više možete, kazala je Merkel.

Broj novozaraženih u Njemačkoj u nedjelju je narastao za 5587, na sveukupno 361.974 slučajeva, pokazuju podaci Instituta Robert Koch.

Poljska je ovaj tjedan uvela crvene zone u kojima se zatvaraju škole i teretane, uključujući prijestolnicu Varšavu.

Portugal je zabranio okupljanja s više od pet ljudi. Na vjenčanjima i krstitkama smije biti najviše pedeset ljudi, a ostale zabave su zabranjene.

U Nizozemskoj su od 14. listopada zatvoreni svi kafići i restorani, osim dostava. Kućanstva smiju imati samo tri gosta dnevno. Slične mjere donesene su i u Belgiji koja od ponedjeljka na četiri tjedna zatvara barove i restorane.

Rusija je u nedjelju zabilježila 15.099 novih slučajeva i sada ima ukupno gotovo 1,4 milijuna zaraženih od početka pandemije.

U posljednja 24 sata umrlo je 185 ljudi povezano s Covidom-19 pa je broj umrlih ukupno 24.187.

Nacionalno/H/HRT