Optuženi zbog ratnog zločina protiv civinog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je podignulo optužnicu protiv dvojice okrivljenika (56) i (51) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, objavljeno je u petak na stranicama odvjetništva.

Optužnicom im se na teret stavlja da su od 26. rujna 1991. do kraja 1991. godine kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi tzv. SAO Krajine i bivše JNA u privremeno okupiranim mjestima Vukšić i Prović odjeveni u vojne uniforme i naoružani vatrenim oružjem, u cilju zastrašivanja i protjerivanja preostalog hrvatskog stanovništva te onemogućavanja njihovog povratka, uporabom nepoznatog zapaljivog sredstva palili i uništavali imovinu osoba hrvatske nacionalnosti.

Okrivljenici su zapalili gospodarski objekt u vlasništvu A. N., kao i obiteljske kuće u vlasništvu V. N., A. N., M. N., S. R. i S. N., navodi se u optužnici. Uz to su uz pomoć bagera djelomično porušili obiteljsku kuću, dvorišni zid i gospodarski objekt u vlasništvu LJ. K.
Počinjenjem tog kaznenog djela mještanima Vukšića i Provića u Zadarskoj županiji prouzrokovana je materijalna šteta u iznosu od najmanje 1,6 milijuna kuna, ističe se na kraju optužnice.