Optužena skupina koja je u Hrvatsku prokrijumčarila 60 tona duhana

Uskok je podigao optužnicu protiv sedmorice ljudi tereteći ih da su u Hrvatsku  prokrijumčarili više od 60 tona duhana, pri čemu su državni proračun oštetili za 36,5 milijuna kuna, a sebi zaradili gotovo 1,6 milijuna kuna.

Optužnicom podignutom pred zagrebačkim Županijskim sudom sedmorica okrivljenika u dobi od 22 do 31 godine zbog zločinačkog udruženja i izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja, izvijestio je Uskok u srijedu na svojim internetskim stranicama.

Dvojici se stavlja na teret da su od kolovoza 2016. do 20. lipnja ove godine na području Zagreba i Slovenije ustrojili zločinačko udruženje u koje su povezali ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe radi kupovine većih količina duhana u listu na području Poljske i Bugarske te njegovog prijevoza, skladištenja, krijumčarenja i prodaje na području Hrvatske.

Okrivljenici su nakon kupovine, organizirali i prijevoz duhana u Sloveniju gdje su ga skladištili i zajedno s ostalim okrivljenicima pripremali za daljnji prijevoz u Hrvatsku. Pritom su, sumnja tužiteljstvo, s ambalaže u kojoj je duhan u listu dostavljen skidali originalne deklaracije i neistinito prikazivali da se radi o robi koja ne podliježe plaćanju trošarine. Duhan su na području Zagreba skladištili ostali okrivljenici koji su ga isporučivali kupcima.

Okrivljene tužiteljstvo tereti da su u najmanje 11 navrata u Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 60,99 tona duhana u listu, čime su na ime neplaćenih trošarina državni proračun oštetili za oko najmanje 36,5 milijuna kuna, dok su sebi pribavili korist od najmanje 1,58 milijuna kuna. (Hina)