Optužena predsjednica katalonskog parlamenta izlazi na izbore

Foto: Hina

Predsjednica katalonskog parlamenta Carme Forcadell, koja se sa slobode brani od optužbi za pobunu protiv Španjolske, kandidirat će se na parlamentarnim izborima 21. prosinca na listi stranke za nezavisnost Katalonska republikanska ljevica (ERC)..

“Uvijek sam branila mirno i demokratski ono što mislim da je najbolje za moju zemlju. Idućeg 21. prosinca to ću nastaviti raditi na kandidacijskoj listi ERC-a”, poručila je u srijedu preko Twittera.

Forcadell je optužena za sudjelovanje i omogućavanje izglasavanja nezavisne republike Katalonije 27. listopada u katalonskom parlamentu u Barceloni. Ona je jedna od 20 katalonskih dužnosnika kojima se sudi za pobunu protiv španjolske države.

Prošli tjedan je provela noć u pritvoru pored Madrida nakon čega je za nju uplaćena jamčevina od 150.000 eura pa se brani sa slobode. U pritvoru je, bez mogućnosti plaćanja jamčevine, lider ERC-a i smijenjeni potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras.

Španjolska središnja vlada je raspustila katalonsku regionalnu vladu te preuzela upravljanje katalonskom administracijom do raspisanih prijevremenih izbora 21. prosinca.

Na tim izborima bi najviše glasova mogla dobiti ERC, pokazuju posljednje ankete. Ta se stranka tradicionalno zalaže za odcjepljenje od Španjolske no ankete pokazuju kako neće osvojiti više od polovice mjesta u parlamentu. Godine 2015. izašla je na izbore zajedno sa strankom desnog centra PDeCAT u sklopu koalicije “Zajedno za Da”. Ta je koalicija uz podršku antikapitalističke stranke CUP imala 72 od 135 zastupnika u parlamentu što joj je omogućilo izglasavanje nezavisnosti.

Deklaraciju o nezavisnosti poništio je španjolski ustavni sud. Španjolski premijer Mariano Rajoy tvrdi da je ta stranka prevarila Katalonce obećavši im nešto nemoguće.

ERC bi sada na izbore mogao izaći sam ali u sklopu zajedničke strategije s ostalim strankama za nezavisnost. Njen privremeni kandidat za mjesto katalonskog predsjednika vlade, Oriol Junqueras, u srijedu je u jednom pismu nagovijestio da bi stranačka kandidatkinja za tu funkciju mogla biti Marta Rovira, “stranački broj 2”.

Rovira bi u slučaju pobjede mogla naslijediti Carlesa Puigdemonta, člana stranke PDeCAT. Junqueras i Rovira i dalje smatraju Puigdemonta zakonito izabranim predsjednikom vlade Katalonije ne uvažavajući odluku Madrida o njegovoj smjeni. Puigdemont je također kandidat svoje stranke na predstojećim izborima.

Do petka bi trebale biti poznate koalicije i liste za izbore koji su označeni kao “Da” ili “Ne” za nezavisnost Katalonije. Španjolska vlada je pozvala zagovornike cjelovitosti Španjolske, odnosno Katalonce koji ne žele nezavisnost, da izađu u što većem broju smatrajući da će time zaustaviti proces prema nezavisnosti. Ankete upućuju na neizvjestan rezultat. (Hina)