Opsada migranata: Samo jučer u teretnom automobilu otkriveno 59 stranih državljana

Koliko god nadležne institucije ublažavale i skrivale pravu istinu o migrantima i njihovim ulascima u Hrvatsku, sve je očitije da je istina puno bolnija i u konačnici zabrinjavajuća.

Policija u službenim izviješćima pokazuje svoje podatke o migrantima, njihovim ulascima u Hrvatsku, no u stvarnosti, ti su podatci uveliko različiti od onih koji se nigdje ne bilježe.

Migrantska stvarnost uveliko je drugačija, što potvrđuju skoro pa svakidašnji primjeri, npr. sa područja Ličko senjske županije gdje su migranti, kako u šali kažu Ličani, postali skoro pa domaći stanovnici.

Njih je svaki dan moguće primjetiti po cestama, obližnjim šumarcima, u poljima, a da i ne govorimo koliko ih se vjerovatno i sad, ovaj trenutak, u nehumanim uvijetima natrpani kao robovi prevoze u nekim kombijima, kamionima ili šleperima.

Unatoč brojnim naporima graničnih policajaca i djelatnika carine, kojih je nedovoljno i koji od posla “padaju s nogu”, upitnim ostaje što će se dogoditi za nekoliko mjeseci, jer uzimajući u obzir sve veću opsadu migranata na Hrvatsku, može se očekivati neželjeni i krajnje zabrinjavajući scenariji.

Ne bježeći od istine, treba kazati da pojedini granični prijelazi u Hrvatskoj ne udovoljavaju kadrovski pa ni tehnički trenutačnim stanjima i prilikama i kao takvi ne daju prvu sliku onoga što se u konačnici događa i kako migranti prelaze u Hrvatsku.

Stnovnici Like nerijetko pričaju da malo pa malo viđaju migrante kako, pretežno u grupama “lutaju” cestama, oko njihovih kuća, šumama, tražeći izlaz “u bolje sutra”.

Za sada, moglo bi se kazati, stanje je pod kontrolom, no što slijedi uskoro, kad migranti ostanu bez novaca ?!

Neki od naših sugovornika, kažu da ih ne iznenađuje što im nestaje roba, nisu iznenađeni kad u štalama, napuštenim kućama zateknu migrante, nisu ni iznenađeni kad im migranti priđu moleći hranu i vodu.

Većina ih je kažu, iscrpljena, ne iskazuju agresivnost, no nije ugodno skoro pa svaki dan vidjeti grupice nepoznatih ljudi koji prolaze pored njihovih kuća.

Da stanje prilika zabrinjava pokazuju i policijska izviješća o migrantima koje su policijski službenici pronašli, no službeni broj koji se prikazuje daleko je od stvarnog broja.

I današnja vijest da je policija je u četvrtak u Kapeli Koreničkoj uhitila talijanskog državljanina koji je u teretnom automobilu krijumčario 59 stranih državljana, govori kakvo je stanje prilika sa migrantima.

Glasnogovornica PU Maja Brozičević istknula je da je u kamionu zatečeno 15 Sirijaca, četvorica Indijaca i 40 Pakistanaca. Neki od njih još su u policijskoj postaji radi kriminalističkog istraživanja, a neki su već dobili rješenje o udaljenju s područja Republike Hrvatske i Europskog gospodarskog prostora i bit će vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su ilegalno ušli u Hrvatsku.

Iako će 32-godišnji državljanin Italije, koji je teretnim automobilom talijanskih registarskih oznaka ilegalno prevozio strane državljane biti kažnjen zbog kaznenog djela, upitno je koliko hrvatskim cestama i danas vozi takvih “koristoljubaca” koji se na tuđim mukama olako nastoje obogatiti.

Hrvatska ovakvim, dosadašnjim načinom postupnja, nadgledanja državne granice, kadrom i tehnikom, bez razlike koliko iz MUP-a tvrdili da su spremni suočiti se sa migrantima, i migrantskim valom koji slijedi, zasigurno ne može ostvariti rezultate koji bi garantirali sigurnost na najavljeni masovni ilegalni “napad” migranata na Hrvatsku.

Uostalom, vrijeme će pokazati, samo tada ostavke pojedinih ministara ili državnih službenika neće biti dovoljne, upitno će biti, najvjerovatnije sigurosno stanje u državi ….

D.P.