OPREZ: Počeo je padati snijeg, vjetar zatvorio pojedine dionice

U unutrašnjosti Hrvatske će biti pretežno oblačno, mjestimice sa slabom oborinom na granici kiše i snijega, uglavnom u gorskoj i istočnoj Hrvatskoj, a navečer i drugdje.

Na Jadranu prijepodne pretežno sunčano, zatim porast naoblake uz mogućnost kiše ne krajnjem jugu. Povremeno će puhati umjeren sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim, ujutro ponegdje i orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka od 2 do 7, na Jadranu od 10 do 15 °C, javlja DHMZ.

U ponedjeljak će prevladavat oblačno, na kopnu uz povremenu oborinu na granici kiše i snijega.

U unutrašnjosti Dalmacije i Istre te duž obale bit će uglavnom suho, samo na krajnjem jugu može pasti malo kiše. Na kopnu će biti vjetar slab i umjeren sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a duž ostatka obale okrenut će na umjereno jugo koje će prema večeri jačati. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 2, na Jadranu od 5 do 9, a najviša dnevna između 1 i 5 na kopnu te 10 i 15 °C na Jadranu.

Glavnina oborine očekuje se tijekom utorka, na Jadranu kiše, ponegdje i obilne, a na kopnu i susnježice te snijega. Uglavnom u višim predjelima može se stvoriti i snježni pokrivač.

Dotokom toplog zraka u srijedu će posvuda povremeno padati kiša. U unutrašnjosti vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i istočni. Na sjevernom Jadranu umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim, u utorak i orkanskim udarima. U Dalmaciji će pak u ponedjeljak zapuhati umjereno jugo, koje će tijekom utoraka biti jako i vrlo jako, a onda će u srijedu slabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

Vjetar izaziva poteškoće u prometu
Zbog vjetra, za sav promet zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje te državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54). Obilazak za sve skupine vozila je državnim cestama preko Gračaca, Obrovca i Karina – DC50 i DC27, javlja HAK.

Samo za osobna vozila otvoreni su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3); Jadranska magistrala između Novog Vinodolskog i Svete Marije Magdalene (DC8); Paški most.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila).

Slab snijeg mjestimice pada u Gorskom kotaru, Baranji i istočnoj Slavoniji. Snijeg povremeno pada i na dionicama autocesta: A3 Bregana-Lipovac između Slavonskog Broda i Lipovca, A5 Osijek-Sredanci te A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva 2. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u Istri, Gorskom kotaru, Slavoniji i Baranji.

Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima.