OPREZ Opasno za zdravlje – Temperature će se popeti do 42 stupnja!

Foto: Nick M

Prema prognozama DHMZ-a pred Hrvatskom je novi toplinski val, koji će, prema svemu sudeći, biti najgori do sada. Iako se još u nedjelju u unutrašnjosti tijekom poslijepodnevnih sati još može očekivati poneki lokalni razvoj naoblake, pljusak i grmljavina, od ponedjeljka se vjerojatnost za kišu smanjuje, a potom će temperatura konstantno rasti iz dan u dan.

Za najveći dio države od srijede će na snazi biti i crvena opasnost od toplinskog udara.

Prema prognozi DHMZ-a, najgore će biti iduće subote. U Karlovcu se tako, prema trenutnim prognozama, očekuju 42 Celzijeva stupnja u hladu, što će, biti najviša temperatura u državi. U Zagrebu, Osijeku, Slavonskom Brodu i drugim gradovima temperatura bi trebala doseći 40 Celzijevih stupnjeva.

Na krajnjem jugu se, pak, ne očekuju vrijednosti znatno veće od 30 Celzijevih stupnjeva, koliko će biti u Dubrovniku, dok u Splitu ne bi trebalo biti toplije od 35. Živa će se oko 30 kretati i na istarskom priobalju, dok će koji stupanj toplije biti na Kvarneru.

Opasnosti po organizam

Veliku štetu organizmu nanosi i izlazak iz rashlađenih prostorija na vrućinu. Tim više što su prostorije često 10 i više stupnjeva hladnije od vanjske temperature. Na to, upozoravaju liječnici, valja dobro pripaziti, posebice idućih dana jer stiže nam novi toplinski val.