Oprez, komunalni redari moći će vas legitimirati i naplaćivati kazne zbog otpada

Karepovac
Hina

Prema prijedlogu izmjena Zakona o održivom gospodarenju otpadom, komunalni redari imat će ubuduće ovlast tražiti osobnu iskaznicu od osoba koje zateknu pri nepropisnom odlaganju otpada, piše Večernji list.

Cilj je prijedloga zaustavljanje ostavljanja otpada na divljim odlagalištima. Naime, do sada su se komunalni redari ignorirali s obzirom da nisu imali nikakve posebne ovlasti. Međutim, od sada će komunalni redari moći zatražiti pomoć policije.

Divljim odlagalištima je inače teško stati na kraj budući da se pojave čim ih se očisti. Stoga je Ministarstvo energetike i zaštite okoliša odlučilo zatražiti suradnju lokalne zajednice. Komunalni će redari tih lokalnih zajednica imati zadaću kako nadgledanja takvih odlagališta i uklanjanja otpada, tako će i pisati kazne i prekršajne naloge. Lokalne uprave će propisati visinu kazni.

Do sada su kažnjavali samo vlasnici zemljišta, međutim odsad će komunalni redari kažnjavati i osobe koje uhvate u nepropisnom odlaganju građevinskog otpada.

Vlasnici će biti kažnjavati za nepropisno odloženu šutu na svom zemljištu, neovisno o tome tko ju je tamo odložio. Također, bit će kažnjavani i posrednici u trgovanju otpadom poput sakupljača krupnog otpada koji ostave dio otpada u okoliš, a kazne će iznositi između 3.000 i 10.000 kuna, prenosi Net.hr