Opravdane sumnje da su požari u Dalmaciji podmetnuti

Izvor: Dražen Prša

Situacija na požarištu između Zatona i Rasline u vodičkom zaleđu, znatno je bolja nego sinoć. Vatrena stihija progutala je više od 650 hektara borove šume, niskog raslinja, vinograda i maslinika.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je kako je vatra daleko od kuća. Potvrdio kako su vatrogasci šibensko-kninske županije ove godine gasili 1034 požara što je tri puta više nego lani u isto vrijeme.

“Nažalost, požari u zaleđu Vodica su svakodnevna pojava i samo na njihovo gašenje potrošeno 450 do 500 milijuna kuna – bez popratne štete na poljima, objektima i dalekovodima. Opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani.

I ovaj požar je počeo u blizini benkovačke ceste, a drugi požar na istoj lokaciji, kilometar zapadnije”, kazao je Dukić.

‘Istočni i sjeverni dio požarišta aktivni su cijeli noć i zbog toga su nam i danas u pomoć došli 2 kanadera i 2 air tractora. Na terenu je i 80 vatrogasaca i 80 vojnika’, kazao je Volimir Milošević zapovjenik JVP-a Šibenik.

Milošević je dodao kako je najavljena bura, a što je, kao što je poznato, vrlo opasno u ovakvim situacijama.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije, Darka Dukića, gašenje požara u zaleđu Vodica otežava istočnjak koji je počeo puhati tijekom noći.

‘Vatra je došla na stotinjak metara od kuća, ali za sada se taj dio žarišta drži pod kontrolom i nema opasnosti’, rekao je zapovjednik.

Lokaliziran je požar u Prpuši kod Šestanovca, gasitelji su tijekom noći i jutros i dalje na terenu, a izgorjelo je oko 300 hektara hrastove i grabove šume te niskog raslinja, doznaje se u četvrtak ujutro u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Kako se doznaje u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split, taj je

Požar je buknuo jučer oko 13,30 sati, a gasilo ga je stotinjak vatrogasaca sa 27 vozila iz Baške Vode, Brela, Omiša, Dugog Rata, Gata, Kučića, Zagvozda, Zadvarja, Lovreća, Imotskog, Kaštela, Vranjica, Podstrane, Solina i Splita. U gašenju su im pomogla dva kanadera i air tractor, pa je požar lokaliziran sinoć oko 20 sati.

“Puno je bolje nego prije sat vremena, u ovom trenutku kuće ni u Zatonu, niti u Raslini nisu ugrožene. Požar je aktivan na nepristupačnom području od 250 hektara. Kad rasporedimo sve snage, vatrogasci i pripadnici vojnih snaga krenut ćemo i do jutra kanimo staviti požar pod kontrolu”, kazao je oko 22 sata zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević za N1. Naime, preko noći na terenu ostaje 180 vatrogasaca i vojnika.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević došao je u srijedu na požarište u Šibensko kninskoj županiji te tijekom večeri, zajedno sa Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, obišao požarišta Raslina-Zaton, priopćeno je iz Ministarstva.

“Treba se zahvaliti svima koji gase cijeli dan, mještanima, vatrogascima, zračnim snagama. Širok je to prostor, jedan je požar, ali ima više krakova”, kazao je Krstičević.