Oporba sisačko-moslavačke Županijske skupštine najavila bojkot

Oporbeni vijećnici u sisačko-moslavačkoj Županijskoj skupštini u srijedu su najavili da do daljnjeg prekidaju rad zbog kontinuiranog vrijeđanja, podcjenjivanja i prijetnja te kršenja osnovnih normi ponašanja župana i vladajućih.

Tako će Županijska skupština ubuduće raditi bez 12 vijećnika iz redova Mosta, HSS-a, HSP-a, Reformista i nezavisnih vijećnika, a očekuju da će im se pridružiti i vijećnici SDP-a.

U skupštinske klupe, kako su najavili, vratit će se kad se za to ispune uvjeti, to jest kad se “uspostavi ustavno-pravni poredak u županiji”. 

Milan Brigljević (Most) rekao je da je opstruiranje rada oporbe sve izraženije pa su vrijeđanja, podcjenjivanja, pa i prijetnje oporbenim vijećnicima sve češće.

Izvijestio je kako je oporba tražila snimku posljednje sjednice, ali predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić to im je uskratila. Obrazložio je kako u zapisnicima ne stoji tko je što govorio, nego samo popis govornika.

Brigljević (Most): Ukinuli su demokraciju, ne želimo tome dati legitimitet  

“Napominjem da su predstavnici oporbe izbačeni iz svih skupštinskih tijela pa ne želimo dati legitimitet takvom ponašanju. Župan Žinić, dožupan Rosavec i Roksandić ukinuli su demokraciju”, ustvrdio je Brigljević.

Mijo Latin (HSS) rekao je da nikada nisu mogli dobiti odgovor na pitanje tko je vozio službeno vozilo kada je učinjen prometni prekršaj. Uz druge prijetnje, dodao je, dožupan Rosavec ga je nazvao “glupom seljačinom”. Ivica Pandža – Orkan (HSP) rekao je da nikad nije dobio odgovor na pitanje o poslovanju kostajničke tvrtke za preradu drva “Foresta Wood”, čiji je vlasnik i direktor Bogdan Stanisavljević iz Republike Srpske, kum Milorada Dodiga. Kako je rekao, zbog devastacije hrvatskih šuma i sumnjivog poslovanja, Hrvatske šume su toj tvrtki zabranile izvoz trupaca.

Oporbene vijećnike na konferenciji za novinare poduprli su i saborski zastupnici Željko Lenart (HSS), Nikola Grmoja (Most) i Darinko Dumbović (Reformisti).

Lenart je govorio o zloporabi i razbijanju službenih vozila, te je rekao kako je uvjet povratka vijećnika dostupnost snimaka i zapisnika sa sjednica.

Grmoja je istaknuo kako bi se županijski čelnici trebali ugledati na Hrvatski sabor, gdje su predstavnici oporbe zastupljeni u svim tijelima.

Dumbović, koji je i petrinjski gradonačelnik, imao je pak primjedbe na raspoređivanje decentraliziranih financijskih sredstava jer se usmjeruju samo u jedinice lokalne samouprave gdje je na vlasti HDZ.

U osam godina, kako je rekao, Petrinja je dobila samo 300.000 kuna za cestu u Križu, a za bivše županice dobila je 4,8 milijuna kuna. 

Odgovarajući na optužbe oporbe, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je rekao da su sjednice Županijske skupštine demokratske, javne i transparentne, te kako ih predsjednica Roksandić vodi u skladu s poslovnikom.

Dodao je da vijećnici mogu dobiti odgovore na sva pitanja te da optužbe imaju namjeru destabilizirati rad Županijske skupštine. Ustvrdio je kako je riječ o presliku saborskih rasprava na nižu razinu te je opovrgnuo tvrdnju da je bilo vrijeđanja i prijetnji.