Oporba se dogovorila: “Tražit ćemo opoziv Martine Dalić”

Martina Dalić/ Foto:Nacionalno/H.J.

Na sastanku svih oporbenih stranaka i nezavisnih zatupnika koji je inicirao Most, dogovoreno je kako će oporba u Saboru zatražiti opoziv ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Nakon sastanka politički tajnik Mosta Nikola Grmoja kazao je da su se na sastanku dogovorili da se ide u traženje opoziva Martine Dalić.

“Očekujemo da ćemo ovaj put kod glasovanja u Saboru biti jedinstveni. Želimo da Milorad Pupovac, Darinko Kosor, Ivan Vrdoljak… stave svoj politički kapital na Martinu Dalić. Mi želimo da HDZ i Andrej Plenković brane Martinu Dalić zbog svega što se događa”, rekao je.

Prema njegovim riječima, do petka bi trebali biti usuglašeni svi prijedlozi oporbe oko teksta kojim će zatražiti opoziv ministrice Dalić.

Na pitanje je li ova inicijativa oporbe unaprijed osuđena na propast, kaže: “Ne. Uspjeli smo se dogovoriti da idemo u opoziv Martine Dalić. Od danas ova inicijativa postaje oporbena, oporba nastupa jedinstveno, to je veliki korak. Dogovorili smo se po prvi put i idemo u opoziv.”

Na pitanje o mogućim ultimatumima od strane IDS-a i GLAS-a, koji su tražili i da oporba bude jedinstvena po pitanju ratifikacije Istanbulske konvencije, rekao je: “Nema ultimatuma nikakvih. Jedina tema je bila ide li se u opoziv MArtine Dalić ili Vlade. Dogovorili smo da idemo u opoziv Dalić.”

HSS-ov Krešo Beljak također je bio na sastanku oporbe. Na pitanje o povišenim tonovima, kaže kako ih nije bilo.

“Rekao sam da se trebamo usuglasiti oko minimuma stvari oko kojih se opozicija treba usuglasiti”, kaže on. Rekao je i kako neće biti bolesnih HSS-ovaca tijekom sljedećeg glasovanja o opozivu u Saboru.

Što se tiče jedinstvenosti oporbe po ovom pitanju kaže: “Oni koji ne podržavaju Vladu su opozicija. Oni koji imaju upitnik iznad glave nisu opozicija. Između ključnih političkih stranaka u opoziciji nema problema. Zna se koje su ključne stranke, a tko pojedinci koji ne znaju gdje su.” Za stranačkog šefa SDP-a Davora Bernardića rekao je kako nije među tim pojedincima.

“Opozicija traži svoje mjesto pod suncem. Ovaj model kojim se Hrvatska vodi ne valja. Pokušati nametati teme koje nemaju veze s ovim je jalov pokušaj”, rekao je Beljak. Što se tiče pokušaja uvjetovanja podrške opozivu Martine Dalić od strane IDS-a i GLAS-a, kaže: “Očito postoje opreke oko Istanbulske konvencije i u redovima opozicije i u redovima vladajućih. Nema suglasja”, rekao je.