Oporba proziva sisačko-moslavačkog župana; Žinić odbacio prozivke

Čelnici udružene oporbe u Skupštini Sisačko-moslavačke županije – MOST NL, SDP, HSS, HSP, HDRS i SDA, u četvrtak su na konferenciji za novinare iznijeli više optužbi na račun vladajuće koalicije na čelu s HDZ-om i župana Ive Žinića, koji je te prozivke odbacio.

Milan Brigljević (MOST), ustvrdio je da  je razdoblje obilježilo “strmoglavo urušavanje morala županijskih političara”, koji su, kaže, za izbornu  potporu obmanjivali javnost. Rekao je kako su se zauzimali za završetak autoceste Zagreb – Sisak, a svi saborski zastupnici s područja županije, prilikom usvajanja državnog proračuna, glasovali su protiv nastavka radova.

Novi predsjednik ŽO SDP-a Nikola Domitrović ustvrdio je da su se županijski čelnici sa županom, oglušili na najave o prekidu proizvodnje u Rafineriji nafte Sisak.

Petar Ćorić (MOST) je skandalom nazvao prihvaćanje županijskog proračuna, u kojem je planiran prihod od 1,5 milijuna kuna od koncesijske naknade u zdravstvu, iako se znalo da se koncesije zakonom ukidaju.

Postavio je i pitanje statusa sisačke opće bolnice, koja je prema nepotvrđenim tvrdnjama izgubila status županijske bolnice.

 Već su godinama u županiji prisutni problemi s isplatom potpora u poljoprivredi, čime je toj gospodarskoj grani nanesena golema šteta, rekao je saborski zastupnik Mijo Latin (HSS). Novinarima je predočio odgovor iz Županije na pitanje o isplati potpora, u kojem stoji da je od planiranih 3 milijuna kuna, ostalo neisplaćeno 1,9 milijuna kuna.

Izrazio je sumnju da se potpore isplaćene samo poljoprivrednicima s liste HDZ-a i najavio kako će tražiti ispis isplata. Rekao je da je zgranut što nisu predviđeni poticaji za uzgoj svinje banijska šara, koja je lani proglašena za autohtonu pasminu.

 Iznio je zamjerke i na naplatu cestarine na dijelu autoceste Zagreb – Sisak, koju plaćaju samo Siščani, te na problem infrastrukture u županiji.

Žinić odbacio prozivke oporbe

 Na optužbe je, na zahtjev novinara, odgovorio župan Ivo Žinić, koji je konstatirao kako su prodajom INA-e upravljačka prava prepuštena Mađarima, iako on takav postupak ne odobrava.

“Rafinerija zbog neulaganja već godinama stagnira i proizvodnja više nije rentabilna. Smatram da ona mora opstati u bilo kojem obliku, kako bi 600 zaposlenih zadržalo radna mjesta. Podržavam napore Vlade koja želi INA-u vratiti u vlasništvo države”, rekao je Žinić.

Župan je demantirao glasine kako je Opća bolnice izgubila status županijske bolnice i naglasio kako su u tijeku dosad najveća ulaganja u zdravstvo. Samo u novi bolnički paviljon, rekao je, bit će uloženo 106 milijuna kuna. Prihod od koncesijske naknade u zdravstvu planiran je zbog toga što će novi zakon stupiti na snagu tek sredinom ove godine, dodao je.
Župan Žinić je potvrdio kako je bilo teškoća s isplatom poticaja u poljoprivredi. Lani je isplaćen 1,2 milijuna kuna, ove godine još jedan milijun, a i ostalo će uskoro biti isplaćeno, kazao je.