Povezite se

Vijesti

Oporba pokrenula peticiju za jednogodišnji moratorij na kredite

Objavljeno

-

SDP je, uz potporu HSS-a, HSU-a i SNAGA-e, pokrenuo online peticiju na stranici www.moratorij.net kojom traže uvođenje moratorija od godina dana na otplatu kredita i kamata kako bi se spriječilo profitiranje banaka na nevolji građana.

“Vlada i saborska većina odbili su SDP-ov Prijedlog zakona o moratoriju na kreditne obveze dužnika kojim bi se građanima i poduzetnicima omogućila jednogodišnja odgoda otplate kredita za čije vrijeme ne bi bile obračunavane kamate. Time su građani prepušteni na milost i nemilost bankama i njihovim rješenjima, a rješenja koje nude banke su tromjesečne odgode uz plaćanje kamata i dodatnih troškova za provedbu odgode”, poručio je čelnik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak na konferenciji za novinare.

Ocijenio je da to dužnicima neće pomoći, nego će samo povećati njihove ukupne obveze prema bankama. “Od takvih rješenja profitiraju banke koje pokušavaju zaraditi ekstra profite na tuđoj nesreći”, ustvrdio je dodavši da je tisuće građana već ostalo bez posla, a još tisuće čeka upravo takav scenarij.

Dohodak pada gotovo svim radnicima i poduzetnicima i na svima nama je da pružimo ruku pomoći i povučemo prave poteze, kazao je.

Građanke i građane pozvao je da potpišu da se pitanje moratorija na kredite uredi zakonskim rješenjem kako bi bio jednak za sve umjesto da dužnici ovise o dobroj volji banaka. Peticijom se traži i da se, kako je pojasnio, omogući jednogodišnji moratorij na kredite građanima i poduzetnicima bez obračunavanja kamate, a protiv toga da se tijekom tromjesečne odgode od strane banaka obračunavaju kamata i dodatni troškovi.

Peticijom se solidariziramo sa svima koji su ostali bez posla, onima koji će tek ostati i svima kojima su prihodi drastično pali pa neće moći otplaćivati svoje kredite za tri mjeseca, a protiv ekstra profita banaka na tuđoj nesreći, naglasio je Bernardić. Njome se, dodao je, podupire i spas gospodarstva kroz jednogodišnji moratorij jer će banke za tri mjeseca isisati sav novac iz gospodarstva, a protiv urušavanja ekonomskog sustava Republike Hrvatske.

“Sada je vrijeme kad se moramo ujediniti i pomoći onima koji su se, ne svojom voljom, našli u financijskim neprilikama. Pozivam sve da potpišu peticiju i pridruže nam se u borbi za pravedno društvo, u stvaranju bolje budućnosti za sve, a ne samo za neke”, pozvao je Bernardić.

Beljak: Kriza neće biti ravnomjerno raspoređena na sve

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak kaže kako je vidljivo da ova kriza neće biti ravnomjerno raspoređena na sve stanovnike i institucije u Hrvatskoj.

“Ne samo da neki neće osjetiti krizu, da će biti povlašteni nego će neki očito u ovoj krizi i profitirati. Ja ih od danas zovem koronaprofiteri. Nedopustivo je da će neki profitirati na krizi i Vlada to treba svim silama spriječiti. No, oni to ne mogu spriječiti jer tu očito postoje viši interesi”, ocijenio je Beljak. Zapitao se kako iste banke u Sloveniji i Austriji mogu uvesti jednogodišnji moratorij i odmah i odgovorio kako je ‘očito netko s nekim u kombinaciji’.

To je amoralno, nepošteno i nadam se da će stotine tisuće građana potpisati ovu našu peticiju i da će se koronaprofiterstvo u Hrvatskoj spriječiti, uvjeren je Beljak.

Hrelja: Umirovljenici žive u stanju stresa

Lider HSU-a Silvano Hrelja najavio je da njegova stranka podržava peticiju zato što građani, a posebno umirovljenici žive u stanju stresa zbog čega im je potreban jedan period da se relaksiraju od obaveza. Stariji se boje hoće li ih uhvatiti ova pošast i drže se svojih kuća, a mladi strepe za svoju budućnost, kako će vraćati opterećenja koja imaju i kako će podizati djecu, istaknuo je.

“Jednogodišnji moratorij je primjerena mjera za koju se vrijedi boriti. Zašto bi mi bili drugačiji od svojih susjeda, Slovenije i Austrije koje su dale jednogodišnji moratorij jer su razumjele da banke moraju dijeliti sudbinu svojih građana, a, osim toga, iz Austrije dolaze majke naših banaka”, naveo je Hrelja dodavši da je samo kod nas važan profit neovisno o sudbini građana.

Čelnik SNAGA-e Goran Aleksić ustvrdio je da je reputacija stranih banaka na nuli jer su zadnjih 15 godina opljačkale hrvatske građane za 20 milijardi kuna na nepoštenim kamatama i nepoštenoj CHF valuti. Takve banke, s reputacijom na nuli, žele zarađivati i sada kada nitko ne može zarađivati, kazao je, dodavši da banke danas imaju 59 milijardi kuna kapitala, a likvidnost 44 milijarde.

“Takvim bankama se ne smije dopustiti da zarađuju na tuđoj muci sada kada su svi na koljenima. Očekujem da Vlada nakon ove peticije ipak naloži bankama da ponude obavezni moratorij, a ako to ne učini, omogućit će bankama da jedine profitiraju u ovo vrijeme kada nitko drugi ne može profitirati”, zaključio je Aleksić. 

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Ličko-senjska županija

Župan Milinović se dobro oporavlja od pada s motocikla na Grobniku

Published

on

Darko Milinović/Izvor: Lika online

Ličko-senjski župan Darko Milinović ozlijedio se u nedjelju u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku, te se nalazi u riječkoj klinci zbog prijeloma ključne kosti i više nagnječenja, ali se dobro oporavlja, potvrdili su Hini u kabinetu župana u Gospiću.

„Službenu izjavu nemam, ali čula sam se jutros sa županom i dobro je“, rekla je u ponedjeljak Josipa Ojurović Čačić iz županijskog Odsjeka za protokol i informiranje.

Kako je javio Novi list, nesreća se dogodila u zavoju poznatom kao “jedinica” u koji je Milinović navodno ušao brzinom većom od 200 kilometara na sat.

U Centru 192 u Rijeci rekli su Hini da taj događaj nemaju evidentiran, da se očevid nije radio, bez obzira na ozljede, jer da se ne radi o površini javnog prometa, nego o prostoru Automotodroma gdje se vozi na vlastitu odgovornost.

Zbog zabrane okupljanja zbog pandemije covida-19, jučer je na Grobniku bio prvi susret motociklista nakon dužeg vremena.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Evo tko sve može ući u Hrvatsku i kakva je procedura?

Published

on

Voditelj Službe za susjedne zemlje u MUP-u Tomislav Kufner izjavio je u ponedjeljak da građani Europske unije, koji nisu iz 10 zemalja koje mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku, moraju imati opravdan razlog za ulazak u našu zemlju.

“Građani deset zemalja EU mogu u Hrvatsku ući bez posebnog uvjeta ili razloga, građani ostalih članica EU i trećih zemalja kod dolaska moraju imati opravdan razlog”, rekao je Kufner jutros na Hrvatskom radiju. Objasnio je kako to mogu biti poslovni ili osobni razlozi, primjerice, posjedovanje nekretnine.

„Postupak je takav da dolaskom na granični prijelaz, uz standardnu proceduru koja je bila i prije pojave koronavirusa, davanje putne isprave na pregled, sada moraju dati i broj telefona i adresu na kojoj će boraviti u Hrvatskoj“, rekao je Kufner u emisiji „U mreži Prvog“.

To su, pojasnio je, zdravstvene ili epidemiološke mjere kako bi imali kontakt u slučaju da epidemiolozi moraju s njima stupiti u kontakt.

Zemlje iz kojih se slobodno ulazi u Hrvatsku su Slovenija, Mađarska Austrija, Češka, Slovačka, Estonija, Latvija, Litva, Poljska i Njemačka.

Kufner je rekao da je suradnjom ministarstava unutarnjih poslova i turizma razvijena aplikacija Welcome to Croatia. „Strani putnici preko te web stranice mogu popuniti obrazac s podatcima o mjestu kamo putuju, njihove osobne podatke, ukoliko putuju sa suputnicima i njihove podatke, kao i neke epidemiološke podatke, kazao je.

Metelko – Zgombić: Austrija se još nije otvorila prema Hrvatskoj, dopušta tranzit

Državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Andreja Metelko-Zgombić rekla je kako je Hrvatskoj važno da stranci, kada dolaze, poštuju epidemiološka pravila, da ima sve podatke za vrijeme njihovog boravka radi sigurnosti naših građana i njih samih.

„Jednako nam je važno da, kada se vraćaju, ne moraju ići u karantenu, nego da se slobodno mogu vratiti svojim kućama“, poručila je državna tajnica, prenosi HRT na svojem web portalu.

Metelko-Zgombić je rekla i da se Austrija nije još otvorila prema Hrvatskoj, ali da dopušta tranzit.

” Stranci mogu mirno proći kroz Austriju i doći u Hrvatsku kao u krajnju destinaciju za turizam, rekla je državna tajnica.

Hina


Ucitavanje vijesti

Najčitanije