Oporba kritizirala Vladu da je nepripremljena ušla u drugi val krize

Konferencija za medije Ženskog kluba

Stranke lijevo-liberalne oporbe u petak su u saborsku proceduru uputile interpelaciju o pripremljenosti zdravstvenog sustava za koronakrizu, kritizirajući Vladu da je nepripremljena ušla u drugi val krize, pri čemu u donošenju odluka zaobilazi Sabor.

“U Hrvatskoj je, kada je riječ o zdravstvu, nestalo struje, a može se primijetiti da generatori ne rade”, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a. Cijelo proljeće upozoravali su da nas čeka teška jesen, za koju se moramo pripremiti, da se neće moći normalno raditi, školovati i okupljati. Pripremali su se svi osim Vlade, rekla je.

Pali kvaliteta i dostupnost dijagnostike i liječenja za sve druge bolesti

“Zdravstvo je došlo do točke pucanja i umjesto da se pripreme za krizu na odgovarajući način, među građane su uveli strah, nervozu, osjećaj bespomoćnosti i neizvjesnosti. Pokrećemo interpelaciju jer želimo da dođu u Sabor i kažu kako su se pripremili, kako upravljaju krizom, što čine, pogotovo jer je premijer u proljeće rekao da smo pobijedili koronu”, istaknula je Mrak Taritaš.

Marijana Puljak iz stranke Pametno upozorila je da su u vrijeme koronakrize značajni pali kvaliteta i dostupnost dijagnostike i liječenja za sve druge bolesti. Od onkoloških, kardiovaskularnih, endokrinih, ginekoloških, dermatoloških do psihijatrijskih, svi ostali pacijenti odgađaju liječenje i terapije, naglasila je.

Ilustrirala je to podatkom da je u prva dva tjedna svibnja broj žena novooboljelih od raka dojke bio upola manji nego u isto vrijeme lani, jer zbog straha nisu došle na svoje redovne i kontrolne preglede.

Dogodit će se da ćemo imati kasno dijagnosticiranje tih bolesti, a onda upitne ishode i rezultate liječenja, kazala je Puljak.

SDP-ova Andreja Marić ocijenila je kako je problem zdravstva to što se nagomilani problemi rješavaju presporo, a vremena za čekanje nema.

Nema još uvijek programa sanacije i reforme zdravstva, nismo vidjeli plan rješavanja nagomilanih dugova, plan otplate dugova veledrogerijama, nacionalna strategija borbe protiv raka još nije u saborskoj proceduri, postoje brojni organizacijski i kadrovski problemi, rekla je Marić.

Tomislav Tomašević iz Kluba zeleno-lijevog bloka istaknuo je da u Sabor treba vratiti raspravu o tome na koji se način Hrvatska nosi sa zdravstvenom krizom.

Vlada izbjegava bilo kakvu raspravu

Od početka krize Vlada izbjegava bilo kakvu raspravu, a kamoli donošenje odluka u Saboru o mjerama u zdravstvenom sustavu i gospodarstvu, naglasio je.

To nije dobro jer mjere koje se donose imaju posljedice za ljudska prava, gospodarstvo, za zdravlje građana, zato se o tome mora raspravljati u Saboru.

Tomašević je ustvrdio da se arbitrarno, politički i stranački motivirano donose razne mjere kako odgovaraju HDZ-u i Vladi, zbog čega je povjerenje u institucije nikada manje.

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom upozorila je na pravnu nesigurnost i činjenicu da građani nikada ne znaju kada će Stožer neko njihovo postupanje proglasiti protupravnim.

Pojedine situacije proglašavaju se remećenjem javnog reda i mira, pa se njihov organizator procesuira, a s druge strane ima skupova koji su visokorizični za građane, ali za njih su ad hoc dopuštene mjere, istaknula je.

Interpelaciji se pridružio i IDS.

(Hina)