Oporba: Izbori su prekretnica između građanske i ekstremno desne RH

Klubovi zastupnika: "Hrvatska na prekretnici"

Čelnici oporbenih stranaka koje podupiru predsjedničku kandidaturu Zorana Milanovića u petak su poručili kako će se na izborima 22. prosinca Hrvatska naći na prekretnici, pa će građani birati između dvije Hrvatske, one normalne i građanske ili ekstremno desne i populističke.

 Da će na izborima birači odlučivati između normalne i nenormalne Hrvatske mišljenja je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, prozivajući vladajuće da su propustili riješiti ključne probleme hrvatskih građana.

 “Standard opada, troškovi života rastu, plaće ne rastu, mirovine su mizerne, sve su duže liste čekanja i sve veći dugovi u zdravstvu koje je pred kolapsom. Nepravda je na svakom koraku, zemlja je opterećena nikad većom korupcijom“, ocijenio je Bernardić i napomenuo kako u Hrvatskoj preko milijun ljudi živi na rubu siromaštva.

 Ističe i da je u mandatu ove Vlade iz države “glavom bez obzira” pobjeglo preko 150 tisuća radno sposobnih ljudi, obrazovna reforma svela se na nabavku jeftinih tableta od kojih pola ne radi.

Bernardić: Ministricu Divjak branit će licemjeri iz Vlade i HDZ-a

 Odustalo se, tvrdi Bernardnić, od stvari predviđenih strategijom razvoja obrazovanja, a rezultat toga su demotivirani i ogorčeni učitelji što su i pokazali dugim štrajkom, a navodi i da će biti zanimljivo gledati kako će resornu ministricu Blaženku Divjak “braniti licemjeri iz redova Vlade i HDZ-a koji su ju napadali”.

 “Reformi nema i u zadnje tri godine Vlada se može pohvaliti samo jednom pravom velikom, ozbiljnom i bitnom reformom za građane ove zemlje, a to je reforma datuma blagdana i praznika. Svaki put kad nemaju odgovor na ključne probleme građana, siromaštvo, korupciju, male plaće i mirovine, iseljavanje, oni se bave temama s nacionalnim predznakom poput mijenjanja datuma blagdana i praznika“, kazao je.

 Istodobno, ističe, Hrvatsku proždire nikad veća korupcija, a sama je Vlada postala sinonim za korupciju jer je ovo ljeto zbog sumnje na korupciju moralo otići pola Vlade, čemu u prilog, smatra, najviše govori činjenica da se Vlada održava na vlasti isključivo političkom korupcijom i kupovanjem zastupnika u Saboru.

 “Stoga je Hrvatska danas na prekretnici. Građani ove zemlje moraju odlučiti u kom pravcu će zemlja ići i što žele, a izbor je jednostavan – dostupno zdravstvo ili privatizacija zdravstva, reforma pravosuđa ili korupcija, rast plaća i mirovina ili masovno iseljavanje, stabilnost ili recesija, pravda ili nepravda, normalna ili nenormalna Hrvatska“, zaključio je Bernardić i pozvao birače da na izborima glasuju za Milanovića.

Beljak biračima: Na izborima dajte svjetlo na kraju izgubljene godine

 Čelnik HSS-a Krešo Beljak rekao je da je Hrvatsku napustilo oko pola milijuna ljudi, od kojih 90 posto nije glasačko tijelo HDZ-a. Pozvao je građane da 22. prosinca “daju svjetlo na kraju ove izgubljene godine” i pokažu da Hrvatska može imati budućnost te da iduća godina može biti puno svjetlija od ove.

 “Pantovčak je 15 godina, od 2000., u tri mandata bio svjetlo hrvatske demokracije, svjetlo europskih i antifašističkih vrijednosti, a onda je došla Kolinda Grabar Kitarović i ugasila to svjetlo. S Pantovčaka je uvijek dolazio razum i nikada se u 15 godina nismo trebali sramiti, a zadnjih pet godina se cijela Hrvatska itekako ima čega sramiti“, ocijenio je Beljak.

 Da će se na izborima odlučivati između građanske i desničarske Hrvatske smatra i lider Demokrata Mirando Mrsić, nazivajući Milanović jedinim respektabilnim kandidatom koji može okupiti građansku Hrvatsku i zaustaviti desnicu.

Mrsić biračima: Ne dopustite da RH ode u mrak ekstremne desnice

 “Između Kolinde Grabar-Kitarović i Miroslava Škore nema nikakve razlike, pogledajte samo prvi red u Lisniskom na Škorinom skupu, pa to je prvi red s inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović prije pet godina. Ista lica, isti ljudi, samo drugi kandidat“, kazao je Mrsić.

 Građane je pozvao da biraju Milanovića, kandidata građanske, normalne Hrvatske, te ne dopuste da zemlja ode “u mrak ekstremne desnice i populizma”. “Ovo nisu izbori između Milanovića, Kolinde i Škore, ovo su izbori između dvije Hrvatske, one koja sebe vidi uz Irsku, Njemačku i Švedsku ili one koja sebe vidi uz Poljsku i Mađarsku“, zaključio je Mrsić.

 Na konferenciji za novinare u Saboru građane su na potporu Milanoviću pozvali i čelnici Glasa, IDS,a HSU, SNAGA-e, Hrvatskih laburista te nezavisni zastupnici poput Bojana Glavaševića.