Oporba fizički blokirala sjednicu Narodne skupštine RS-a

HRT

Zastupnici oporbe fizički su spriječili održavanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske s obrazloženjem kako ne dopuštaju nastavak protuzakonitog rada parlamenta tog bosanskohercegovačkog entiteta i pravno nasilje vladajuće većine predvođene Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika pa je morala intervenirati i policija.

Novu taktiku političke borbe oporbeni zastupnici najavili su jučer a dan kasnije pokušali su je i primijeniti tako što su zapriječili ulaz u glavnu dvoranu sjedišta parlamenta u Banjoj Luci. Zastupnici iz vladajuće koalicije nakon toga su sjednicu premjestili u drugu dvoranu pri čemu su njihovim kolegama iz oporbe ulazak onemogućili zaštitari i policajci.

Iz oporbe su odmah optužili vladajuće kako su suspendirali ustavni poredak istaknuvši kako neće odustati od pritiska na vladajuću većinu. Na sve smo spremni kako bi smo sačuvali Narodnu skupštinu i interes građana RS-a i kako bi ovo bila demokratska zemlja gdje vrijede jednaka pravila za sve, kazao je predsjendik oporebne Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović.

Izravni povod za eskalaciju sukoba SNSD-ovaca i oporbenog bloka predvođenog Srpskom demokratskom strankom (SDS)  je odbijanje vladajućih da se u raspravu na sjednici parlamenta uvrsti izvještaj glavnog revizora o stanju entitetskih financija.

Glavni revizor RS Duško Šnjegota u tom je dokumentu naveo kako je enitetski proračun u deficitu od oko 130 milijuna konvertibilnih maraka (oko 66,5 milijuna eura) što je znatno više od onoga što tvrdi entitetska vlada. Šnjegota je nakon toga i izravnog pritiska predsjednika RS Milorada Dodika bio prisiljen dati ostavku a oporba sada inzistira da se utvrdi koje su brojke točne i zašto je zapravo glavni revizor odstupio s dužnosti.

Dodatni razlog za eskalaciju politilkog sukoba u RS-u  je činjenica da u entitetskom Službenom listu nije objavljena odluka o održavanju referenduma o neovisnosti RS iako je to bio skupštinski zaključak donesen još 2015. “Republika Srpska je važnija od većine i manjine. U svim se parlamentima odluke se donose glasovima većine. Manjine ne odlučuju o tome što i kako radi većina”, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

http://vijesti.hrt.hr/405109/oporba-fizicki-blokirala-sjednicu-narodne-skupstine-rs-a