Opet zaplet u slučaju dnevnice – Saucha traži novo grafološko vještačenje svojih potpisa

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Saborski zastupnik Tomislav Saucha, protiv kojeg se vodi istraga zbog sumnje da je s bivšom tajnicom u Vladi Sandrom Zeljko izvlačio novac preko lažnih putnih naloga, traži od USKOK-a provođenje novog grafološkog vještačenja.

Naime, Sauchin potpis na spornim putnim nalozima vještaci iz policijskog Centra za forenzična ispitivanja i vještačenja potvrdili su još na početku afere dnevnice. No kasnije su isti grafolozi reterirali, te zaključili da je Saucha samo “vrlo vjerojatno” skriptor spornog potpisa.

U međuvremenu je i Sauchina obrana angažirala vlastitog vještaka koji je ocijenio kako Saucha gotovo sigurno nije skriptor tih potpisa budući da su sporni potpisi neprirodno izjednačeni.

I dok se čeka odluka o zdravstvenoj sposobnosti Sandre Zeljko, koja tvrdi da je jako bolesna, za sudjelovanje u ovom postupku, Sauchin odvjetnik Darko MaržićUSKOK-u je predao novi dokazni prijedlog – zahtjev za novim grafološkim vještačenjem. To bi trebalo biti svojevrsno nadvještačenje od kojeg se očekuje konačan odgovor na pitanje tko je potpisivao sporne naloge, što je u ovom slučaju i ključno.

Radi se o zahtjevu za konzilijarnim grafološkim vještačenjem koje bi trebalo biti provedeno još tijekom istrage. Za njega, traži branitelj, trebali bi biti angažirani iskusni vještaci kojima su specijalnost upravo potpisi i rukopisi.

Čak je i precizirano da bi trebali imati najmanje deset ili 15 godina iskustva, te da ih u timu treba biti dva ili tri. Od njih očekuje odgovor na pitanje je li ujednačenost potpisao uobičajena za prirodno potpisivanje bivšeg predstojnika ureda premijera, te je li on uopće potpisnik sumnjivih putnih naloga.

Odvjetnik Maržić smatra da je taj dokazni prijedlog nužan kako bi se utvrdila najrelevantnija činjenica u ovom slučaju. Bitno je prije odluke o podizanju optužnice razjasniti dilemu oko Sauchinih potpisa, budući da su tri do sada provedena vještačenja kontradiktorna. Pri tome, odvjetnik podsjeća kako je USKOK dužan prikupljati i dokaze koji bi okrivljeniku, u ovom slučaju Tomislavu Sauchu, mogli ići u korist.

U prvom vještačenju, u svega nekoliko sati, analizirano je više od 200 potpisa i za sve su vještaci zaključili da su Sauchini. U drugom vještačenju, ti isti vještaci, tvrde kako je za 90 potpisa sada manje vjerojatno da ih je napisao Saucha. Zaključci vještaka su varirali od “nije moguće dati decidirano mišljenje” do “dolazi u obzir” da je Saucha potpisnik.

Ukoliko USKOK ne prihvati ovaj zahtjev obrane, Saucha i njegov odvjetnik mogu i od Županijskog suda u Zagrebu tražiti da naloži novo grafološko vještačenje, piše Telegram.hr