Opet Mektić: Optužuje hrvatske policajce zbog odnosa prema migrantima

Izvor: LO/GSpress

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić opet je nervozan i neprijateljski raspoložen prema hrvatskoj policiji koju ponovo optužuje da prisilno vraćaju ilegalne migrante na teritorij BiH i pritom krše teritorijalni suverenitet BiH ustvrdivši da ima dokaze za to.

On kaže da imaju sve informacije, i da hrvatski policajci ulaze na njihov teritorij naoružani, da imaju  i snimke što rade s migrantima koji iz Bosne i Hercegovine prijeđu u Hrvatsku, a onda ih oni tuku, otimaju novac, mobitele i vraćaju nama, u četvrtak preni sarajevski portal Faktor.

Mektić je kazao kako ministarstvo kojemu je na čelu u ovom slučaju nema ovlasti intervenirati jer je riječ o vanjskoj politici pa su sve dostupne informacije o tome proslijedili Predsjedništvu BiH od kojega sada očekuju reakciju.

“Mora se nešto uraditi, mora se reagirati. Također, i Ministarstvo vanjskih poslova BiH je upoznato s time da hrvatska policija naoružana ulazi u BiH i oni mogu i moraju reagirati i zaštititi teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, izjavio je Mektić.

Tvrdnje o navodnim ilegalnim prelascima hrvatskih policajaca na teritorij BiH u srijedu je u susretu s hrvatskim veleposlanikom u toj zemlji Ivanom Sabolićem iznio i predsjedatelja Predsjedništva BiH Željko Komšić.

U priopćenju koje je objavljeno nakon susreta Komšića i veleposlanika Sabolića navedeno je kako u BiH misle “da ovakve situacije mogu izazvati ne samo nesporazume nego mogu eskalirati u neželjenom pravcu”.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, u čijem je gradu i koncentriran najveći broj ilegalnih migranata koji iz BiH pokušavaju dospjeti do Hrvatske, slične je optužbe iznio u izjavi koju je ranije ovog tjedna prenio “Jutarnji list”.

On tvrdi kako hrvatski policajci sve migrante koje zatekne na svom teritoriju, bez obzira na to jesu li došli iz Srbije ili BiH, protjeruje preko granice kod Bihaća. 

“Hrvatska policija naoružana kalašnjikovima ulazi nam kilometar preko granice, ja se predstavim i kažem da to nije prema zakonu, a oni samo sliježu ramenima i kažu da imaju takva naređenja. Ne možete to pravdati odvraćanjem”, izjavio je gradonačelnik Bihaća.

Nacionalno/D.Prša