Općina Sunja je mjesto gdje se živjelo, i gdje su za Domovinu pali mnogi hrvatski sokolovi

Uz nazočnost brojnih uzvanika, u prigodi obilježavanja Dana Općine Sunja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, među kojima su nazočili župan Sisačko moslavački Ivo Žinić, saborska zastupnica Željka Jospić, predstavnici susjednih općina i gradova.

Nazočnima se prigodnim govorom u ime općinskog načelnika Grge Dragičevića obratio njegov zamjenik Ivica Kozarić koji je između ostalog istaknuo:

“Danas smo položili  vijence i zapalili svijeće kod centralnog križa na groblju u Sunji i odali  počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata. Među nama su članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja koje najsrdačnije pozdravljam i zahvaljujem im na žrtvama koje su podnijeli izgubivši svoje najmilije, koji su svoje živote položili na oltar domovine.  Općina Sunja u svome samoupravnom djelokrugu osigurava nesmetan rad Općinske uprave i općinskih institucija, ali i ulože znatna sredstva u komunalni standard i  infrastrukturu. Znatnim sredstvima pomaže se građanima, kulturnim, sportskim i ostalim udrugama. Težište stavljamo na podizanje društvenog standarda i uređivanje Općine, izgradnju magistralnih i održavanje lokalnih vodovoda, očuvanje kulturne baštine, održivi razvoj i zaštitu okoliša. Ove godine u suradnji sa Hrvatskim vodama, Sisačko-moslavačkom županijom i Sisačkim vodovodom,  završavamo  projekt izgradnje vodovoda dijelova naselja  Sunja i Vedro Polje. Projekt je vrijednosti 1.5 milijuna kuna. Za održavanje lokalnih vodovoda u funkcionalnoj ispravnosti utrošena su znatna sredstva obzirom su u vrlo lošem stanju”- kazao je Kozarić.

Dodao je da je u postupku legalizacije objekata u vlasništvu Općine, do sada riješen veći broj društvenih domova i objekata, dok je manji broj u postupku rješavanja.

“Izrađen je idejni projekt za izgradnju i modernizaciju nogostupa ul. Branitelja Sunje u iznosu 25.000,00 kuna, za što će Hrvatske ceste osigurati potrebna sredstva. Kroz program održavanja nerazvrstanih cesta, asfaltirana je Hercegovačka ulica u vrijednosti od 69.300,00 kuna. Završena je rekonstrukcija dijela ulice Matije Gupca, u čemu je  općina Sunja  sudjelovala s  200.000 kuna. Do sada je na održavanje nerazvrstanih cesta utrošeno 693.000 kuna. Priključena je javna rasvjeta u naseljima, Kladari, Crkveni Bok, Strmen, Donji Hrstovac i Ivanjski Bok. Priključili smo električnu energiju  na društveni dom u Papićima i Velikoj Gradusi. Sveukupno je utrošeno 77.000,00 kuna na priključke i dokup snage. I dalje nastavljamo s radovima na igralištu kraj osnovne škole. Ove godine potpisan je Ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova europske unije za sufinanciranje s iznosom od 400.000,00 kuna i 215.000,00 kuna naših sredstava. Radili smo na dodatnim ulaganjima na objektima u našem vlasništvu, na zgradi Općine Sunja, na društvenom domu u Krivaju Sunjskom, na društvenom domu u Velikoj Gradusi, na društvenom domu u Papićima, na zgradi  bivše kuglane, na društvenom domu u Crkvenom Boku, na objektu suvenirnice, u ukupnom iznosu od 170.000 kn. Postavljeno je  6 novih autobusnih nadstrešnica u Sunji, Drljačama i Bobovcu, ukupne vrijednosti 64.000 kuna. Na obnovi centralnog križa na mjesnom groblju u Sunji  i za spomen ploču s imenima poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata utrošilo se  59.000 kuna. Za Program javnih potreba u sportu do sada je utrošeno 58.000  kuna. Za Program javnih potreba u kulturi do sada je utrošeno 77.000  kuna. Radi se i na brojnim projektima pa se tako na projektnu dokumentaciju raspolaganja i upravljanja imovinom do sada utrošilo 18.750 kuna. Općina Sunja je na mjeru 7.4 u roku prijavila 2 projekta: Modernizacija Sisačke ulice u vrijednosti 1.800.000 kuna i izgradnja nove mrtvačnice u vrijednosti 2.000.000 kuna. Financiranje je predviđeno u 100% iznosu iz Fondova EU.”

Zamjenik općinskog načelnika Ivica Kozarić posebno je naglasio da je na projekt izgradnje parkirališta kod Osnovne škole Sunja izdvojeno je  50.000 kuna, za idejni projekt reciklažnog dvorišta utrošeno je 22.000 kuna dok je za potrebe rada skela na sajlu na rijeci Savi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture osiguralo je 150.000 kuna, a Sisačko-moslavačka županija 100.000 kuna.

“Za potrebe zimske službe nabavljen je novi traktorski samoutovarni posipač soli, u vrijednosti 61.000 kuna. Tu je i natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, općini Sunja je za nabavu novog teretnog vozila odobreno 150.000 kuna, a općina je dodatno sudjelovala  s 60.000 kuna. Za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske,  u prvoj polovici 2017. godine ostvaren je prihod od 77.500 kuna, čime su regulirani zakupi za oko 600 hektara poljoprivrednog zemljišta. Za poljoprivredu izdvajaju se sredstva za osiguranje usjeva i dugogodišnjih nasada za što Općina plaća 25% premije osiguranja. Subvencionira se osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača za jednostavne  poslove u visini 25% cijene osposobljavanja, te osposobljavanje poljoprivrednika za  sigurno rukovanje i pravilnu primjenu pesticida, također u visini 25% cijene osposobljavanja.”

Treba izdvojiti, naglasio je Kozarić da je ove godine po 23. puta organizirana je Državna konjogojska izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Sisačko-moslavačke županije.  Sa Sisačko-moslavačkom županijom sklopljen je Ugovor o dodjeli potpore u iznosu od 35.000 kuna, a Ministarstvom u iznosu 5.000 kuna.

“Općina je svojim sredstvima potpomogla organizaciju 12. Sajma zadrugarstva, obrta i turizma koji je održan istovremeno s Državnom konjogojskom izložbom i smotru folklora Zlatna griva Posavine. Općina pruža pokroviteljsku i logističku podršku za sve gospodarske, sportske, turističke i kulturne manifestacije u organizaciji kulturno umjetničkih društava, Turističke udruge sportskih  i braniteljskih udruga. Našim sportskim klubovima, kulturnim i drugim udrugama društvenog usmjerenja dodijeljujemo sredstva za pomoć u radu  godišnje oko 150.000,00 kuna. Za svaku sredinu važan je rad vatrogasaca koji pomažu ne samo kod požara, već i u slučaju elementarnih nepogoda i u drugim nesrećama. U prvoj polovici ove godine za tekuće donacije Vatrogasnoj zajednici Općine izdvojeno je 130.000,00 kuna. Socijalni program obuhvaća pomoć našim sugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija. Za svako novorođeno dijete Općina izdvaja iznos od 1.500 kuna. U ovoj godini do sada se rodilo ukupno 25 novorođenčadi,  te je  za tu namjenu do danas izdvojeno oko 38.000,00 kuna. Općina kao osnivač Dječjeg vrtića “Bambi” Sunja izdvaja znatna sredstva za njegov rad, jer bez tih sredstava Vrtić ne bi mogao funkcionirati. U prvoj polovici ove godine Općina je izdvojila 585.000 kuna za rad vrtića. Obzirom na stanje objekta Dječjeg vrtića koji već više godina nije odgovarajući za zadovoljavanje potreba djece koja borave u njemu, u planu je izgradnja novog dječjeg vrtića, na novoj lokaciji u neposrednoj blizini Osnovne škole Sunja za što su poduzeti određeni koraci, a u izradi je projektna dokumentacija. Osnovnoj školi Sunja odobrena su do sada sredstva za podmirenje troškova prijevoza učenika na obuku plivanja u Sisak u iznosu od 11.000 kuna, a za kupnju nagrada učenicima izdvojeno je 4.000 kuna”, kazao je Ivica Kozarić.

Saborska zastupnica Željka Josić:

Željka Josić Izvor D.Prša

“Pozdravljam Vas Sunjane, Vi ste glavni i odgovorni da ova Općina živi i da ste ju podignuli nakon Domovinskog rata. Zahvaljujem svim braniteljima Sunje i onima iz cijele Hrvatkske, naravo prvenstveno onima koji su podnijeli najveće žrtve. Drago mi je da sam s Vama, drago mi je da njegujete svoju kulturnu i povijesnu baštinu, drago mi je da ste ovdje i da niste nukuda otišli. Ne želim dužiti ali ću reći ono što je napiso o Sunji jedan vaš autor: Sunja je mjesto gdje se živjelo, tako se zove, Sunja je dala svoje slavne sokolove”.

Predsjednik OV Dalibor Medved svim stanovnicima Sunje čestitao je njihov dan dok je i župan Ivo Žinić pohvalio rad Općine Sunje, te svima čestitao Dan općine.