Opatijska Thalassotherapia proslavila 60 godina djelovanja

Foto: Hina

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, bolesti srca, pluća i reumatizma Thalassotherapia u Opatiji u petak navečer je svečano obilježila 60 godina  djelovanja.

Thalassotherapia je osnovana 1957. godine, najprije kao institut, potom kao zavod i konačno kao specijalna bolnica.

U ustanovi je razvijena i znanstveno-istraživačka djelatnost te je Thalassotherapia postala Katedra za rehabilitacijsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci i nastavna baza Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Thalassotherapia Opatija je postala prvi i jedini Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravstva RH, a izgradnjom modernog Thalasso Wellness Centra Opatija 2005. godine, prvi put u Hrvatskoj se uvodi nova grana wellnessa – medicinski wellness.

U bolnici je ove godine otvoren i laboratorij za kateterizaciju srca, za invazivne dijagnostičke i terapijske zahvate.

Ravnatelj Thalassotherapije Viktor Peršić istaknuo je ulogu utemeljitelja ustanove i prvog ravnatelja, Čedomila Plavšića, ustvrdivši da je imao viziju i znao je kako je ostvariti. Danas je ustanova kadrovski jako dobro ekipirana i ide u korak s najnovijim pristupima liječenja i rehabilitacije u kardiologiji i reumatologiji, naveo je. Djeluje i u cilju ostvarenja suvremenog opatijskog brenda temeljenog na tradiciji, kazao je Peršić.

Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić je ocijenio da Thalassotherapija jest najveći brend Opatije i njen ponos. Riječ je o vrlo uspješnoj ustanovi zbog vizionarstva osnivača i ljudi koji su je potom vodili te postavili zdrave i čvrste temelje, rekao je.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, govoreći u ime županije kao osnivača ustanove, rekao je da je svojevremeno država odlučila “riješiti se zdravstvenog balasta” specijalnih i malih bolnica “na radost i teret županija”. “Nama to nije bio teret nego smo shvatili kao priliku, ulagali u prostor, opremu i  ljude u intenzivnim ciklusima ulaganja. Zato su danas opatijska i crikvenička Thalassotherapia te liječilište u Velom Lošinju okosnica zdravstvenog turizma u županiji, kazao je.

I državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić je istaknuo ulogu Čedomila Plavšića u uvođenju novina poput prvog kardiološkog laboratorija ili aktivne rehabilitacije, što su tada bile revolucionarne ideje, ocijenio je Plazonić. Opatijska Thalassotherapia je zahvaljujući tome postala poznata u cijeloj Europi i svijetu te je sklapala suradnje s ustanovama i zdravstvenim organizacijama po cijelom svijetu, naveo je. Istaknuo je da je Ministarstvo zdravstva uvijek davalo podršku ovoj ustanovi te da će to nastaviti činiti.

Pomoćnik ministra tuizma Robert Pende naglasio je da Thalassotherapia otvara priliku turizmu kroz djelimičnu komercijalizaciju poslovanja te da zdravstveni turizam predstavlja značajnu dodanu vrijednost hrvatskog turizma. /Hina/