OPA !!! Milorad Pupovac se proglasio HEROJEM MIRA !!!

A gdje će se nego u svojim srpskim Novostima Milorad Pupovac nahvaliti na sve ono što je prošao tijekom ratnih 90-tih godina kada je bilo teško živjeti, tako da su ga njegove srpske Novosti proglasile ni manje ni više nego HEROJEM MIRA !!!

On je za njegov portal Novosti ispričao svoju verziju priče i na sebi svojstven način prikazao životni put tijekom ratnih 90.-tih, kada je, kako kaže “angažman nije bio nimalo salonski, već je uključivao hod između dvije vatre”, misleći pri tom na stvaranje ravnoteže između dvije zaraćene strane – srpske i hrvatske.

Kako slava godi i kako je Milorad Pupovac najdugovječniji zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj nije mu promaklo da kaže (ili da sam napiše, jer vićinu tekstova u svojim Novostima uređuje i odobrava) da se strašno i odlučno protovio politici sile i teritorijalne ekspanzije, za što ima i dokaze njegovih velikim diplomatskim pristupima rješavanja problema, za što je iznabrajao brojne mirovne tribine koje je održao u Kninu, Gospiću, Benkovcu, Obrovcu, Korenici, Karlovcu, Vrginmostu, Daruvaru, Petrinji, Dvoru i drugim srpskim sredinama, u kojima je on i još nekolicina njih zagovarala isključivo mir.

Kako kaže, njegov je aktivistički i politički angažman započeo je na poziv kolege s zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Žarka Puhovskog, vezan uz grupu lijevo orijentiranih intekeltualaca, koji su radili prijedlog za reformu jugoslavenskog Ustava s ciljem pluralizacije društva.

“Kada smo uvidjeli da jačaju politike koje su proizvodile tenzije i pretpostavke za ratove, jedina odgovornost koju smo mogli osjetiti jeste da damo sve od sebe da demokratski procesi ne budu sasvim zaustavljeni i da pokušamo spriječiti ili barem ublažiti nadolazeće ratne opasnosti “, kazao je za svoje srpske Novosti, koje da nezaboravimo spomenuti hrvatska Vlada financira milijunskim iznosima.

Za kraj svojeg izlaganja dodao je (čitaj sam napisao) da se kao aktualni predsjednik SDSS-a, nakon toliko godina i danas osjeća kao da je još uvijek ‘na istom zadatku’.

– Samo što se sada ne puca, ali ratna retorika, neke vrste ratnih politika su i dalje tu. Ako su takve politike 1990-ih imale nekog opravdanja da nam ograničavaju slobode, vidike, da nam suspendiraju prava, ne znam kakvog imaju danas. Ovo što imamo sada možda nije gore, ali nam teže pada. Kao što onda nismo vidjeli smisao u ratnim strahotama i stradanju za koje smo već tada znali da je preskupo u odnosu na cilj koji se želi postići, danas ne možemo razumjeti cilj niti posljedice jer je ovo suicid. To je rat koji se vodi protiv sebe, protiv vlastitog društva. Uostalom, i ono bila neka vrsta takvog rata – zaključuje Pupovac.

Nacionalno/D.Prša