Olujno nevrijeme u više županija, Dalmaciji, gradu Zagrebu, Istri, u Puli prometni kaosi

Split, 03.08.2019. - Nakon grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom dvije jedrilice kojima su upravljali strani državljani nasukale su sa na plažu Kašjuni u Splitu. foto/ HINA/ Miroslav LELAS/ lm

Tijekom jučerašnjeg olujnog nevrijemena koje je zahvatilo nekoliko županija učinjene su brojne štete, Zagrebu, Puli, Umagu, Poreču, Splitu…

U pojedinim momentima je padalo toliko kiše da su se vozila teško probijala po gradskim pormetnicama, a građani koji su se u tom trenutku zatekli na ulici, sklanjali su se gdje su stigli.

Pojedini građani Poreča kažu da ih je kiša zatekla u automobilu, no kada su pokušali otvoriti vrata, zbog kapi koje su se gusto spuštale na zemlju to nisu uspjeli te su morali čekati da pljusak prestane, javlja Istramet.

Pula, potop. Video: Tatjana Fraggy Merkl

Objavljuje IstraMet u Petak, 2. kolovoza 2019.

Grad Zagreb
Dana 2. kolovoza od 14.30 do 16.00 sati šire područje grada Zagreba  zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Nevrijeme je prouzročilo rušenje grana i stabala na javne površine i motorna vozila (11 događaja), poplavu stambenog objekta (jedan događaj), poplavljivanje kolnika u Ulici Ivana Stožera i dizanje poklopaca odvodnje voda.

Zagrebačka županija
Samobor– 2. kolovoza u 14.37 sati  na prostoru gdje se održava ”23. svjetski susret Spačeka” u Ulici Grada Wirgesa u Samoboru, za trajanja nevremena jednu osobu udarila je munja koja je zahvatila i još dvije osobe u njegovoj blizini. Ekipa HMP prevezla je jednu ozlijeđenu osobu u Kliniku za traumatologiju, a druge dvije osobe u KB Sestre Milosrdnice.
Ozlijeđene osobe su njemački državljani, jedan muškarac je zadobio opekline (15% tijela) i šok, a drugo dvoje (ženska i muška osoba) doživjeli su šok, ali bez vidljivih ozljeda.

Istarska županija
Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 19:30 sati do oko 21:00 sati šire područje Istarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski centar 112 Pazin i Županijski centar 112 Rijeka (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su više od dvije stotine dojava građana i turista. Najviše dojava primljeno je s šireg područja Poreča, Rovinja Vrsara, Pule i Funtane.
Zabilježeno je više desetaka događaja, a uglavnom se radilo o rušenju stabala i granja na prometnice (Poreč, Vrsar Mugeba, Musalež, Flengi, Krnica,Labin), oštećivanju telefonskih i električnih stupova (Poreč, Rovinj, odmaralište Valbandon, Marsovo Polje, Špadići), poplavljivanju ulica (Pula).
Zabilježeno je i oštećivanje nekoliko osobnih vozila (Rovinj, AC Orsera, AC Valkanela, odmaralište Valbandon) te nasukavanje nekoliko jedrilica (AC Orsera).
Prema informacijama VOS-a (u daljnjem tekstu: Vatrogasno operativno središte HVZ) na području županije vatrogasci su imali 51 tehničku intervenciju.                                                                        
Bez električne energije bilo je šire područje Barbana, dio Novigrada te dio Poreča. Kvarovi su otklonjen do oko 03:00 sati (03. kolovoza). Bez opskrbe električnom energijom još su potrošači na području Oprtalja i Loborike. Uklanjanje istih očekuje se u prijepodnevnim satima.

Zadarska županija Dana 02. kolovoza u vremenu od oko 20:30 sati do oko 22:00 sati šire područje Zadarske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.
Županijski Centar 112 Zadar i Županijski centar 112 Šibenik (došlo je do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista. Zabilježeno je 65 događaja, a od toga 12 događaja se odnosilo na traganje i spašavanje na moru. Primljeno je više dojava vezanih za nasukavanje raznih tipova brodova i jedrilica na području Molata, Silbe, Velog Iža, Pašmana, grada Zadra i Biograda, a uzrokovanog jakom neverom.Bilo je dojava o srušenim stablima na prometnice, oštećivanju telefonskih i električnih stupova  kao i problema u opskrbi električnom energijom na području grada Zadra i grada Paga te u naseljima Turanj, Sv. Filip i Jakov, Posedarje i Poličnik. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 36 tehničkih intervencija. Nije bilo dojava o poplavljenim prostorijama.
Šibensko-kninska županijaDana 02. kolovoza u vremenu od oko 21:30 do 23:30 sati šire područje Šibensko-kninske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom.
Županijski Centar 112 Šibenik, Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.                                                       
Zabilježeno je desetak događaja rušenja stabala na prometnice i požar jednog električnog stupa. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 9 tehničkih intervencija. Primljene je više dojava vezanih za traganje i spašavanje na moru u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji (Kornati, Dugi otok, Murter, Tisno, Preko, Pašman, Zlarin, Zadar, Rogoznica i Krapanj).
Splitsko-dalmatinska županijaDana 02. kolovoza u vremenu od oko 22:30 sati do oko 01:00 sati (03. kolovoza) šire područje Splitsko-dalmatinske županije zahvatilo je olujno nevrijeme praćeno obilnim kišnim oborinama i jakim vjetrom. Županijski Centar 112 Split i Županijski centar 112 Zagreb (došlo je u manjem obimu do prelijevanja poziva) zaprimili su brojne pozive građana i turista.
Dojave su se odnosile na polomljena stabla od kojih su neka pala na prometnice i vozila.
Više električnih stupova je porušeno zbog čega je više naselja na području Trogira ostalo bez opskrbe električnom energijom. Primljeno je i nekoliko dojava vezano za nasukavanje plovila. Prema informacijama VOS-a na području županije vatrogasci su imali 42 tehničke intervencije.
Prema informacijama od 05:00 sati, još uvijek je bez opskrbe električnom energijom jedan dio potrošača na Trogirskom području (Vinišća, Drvenik Veliki, Drvenik Mali) i jedan dio potrošača u Kaštelima. Djelatnici HEP-a rade na otklanjanju kvarova. Normalizacija opskrbe električnom energijom očekuje se tijekom prijepodneva 03. kolovoza.
Na otklanjanju posljedica olujnog nevremena angažirane su sve nadležne službe.

Nacionalno/D.Prša/MUP