Olujić: Slučaj Agrokor pretvara se u političko pravni slučaj

Ivica Todorić, nije više najtraženiji hrvatski bjegunac. Vlasnik posrnulog Agrokora uhićen je jučer kada se sam predao policiji u Londonu. O tome kakva je pravna procedura u slučaju Todorić u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” govorili su odvjetnik bivši predsjednik Vrhovnog suda i bivši glavni državni odvjetnik Krunislav Olujić, Josip Kregar s Pravnog fakulteta u Zagrebu i odvjetnik Ivo Farčić.

Farčić je kazao da je slučaj Todorić izašao iz okvira europskog uhidbenog naloga. Ovaj rok koji je jučer izrečen je iz postupka određivanja azila, odnosno iz međunarodne zaštite kako to sada zovemo po europskim standardima. Ta dinamika će onda biti bitno sporija. Nema više onoga roka od 60 dana plus 30 plus 30.

Olujić smatra da ovakav razvoj događaja nije neočekivan. Da me je netko dan ili dva prije odluke engleskog suda pita kakva će odluka biti mislim da bi pogodio i da bi rekao da barem u ovom prvom trenutku, do predaje, odnosno izručenja Todorića Hrvatskoj neće doći. Zbog čestih Todorićevih istupa u javnosti, a posebno preko njegovih blogova, bilo je više nego jasno da se Todorić protivi izručenju. Samim tim učinio je upitnim i izvršenje europskog uhidbenog naloga u prvom roku, od 10-ak dana. Ovoga puta se s pravom može reći da je gospodin Todorić ostvario jednu, kako on kaže, malu veliku pobjedu i dobio je odgodu do sljedećeg ročišta 10. travnja 2018., dodaje Olujić.

Ovdje se ne radi samo o očekivanom ishodu, nego bih rekao i o planiranom potezu, odlasku u Veliku Britaniju, zbog toga što je računao da će tamo dobiti najbolju pravnu zaštitu, rekao je Kregar. Rok prema engleskom pravosuđu i zakonodavstvu je trebao biti 21 dan do zakazivanja ekstradicijske rasprave. Međutim, ona je odgođena poprilično daleko, šest mjeseci. To je jedan znak da se radi o nečemu, na što se računalo. To nije znak za traženja azila, jer su ta dva odvojena postupka, ali je svakako upozorenje u načinu na koji će se odgađati svaka definitivna odluka. Ovdje će se raditi o vrlo dugačkom postupku. Proći će puno vremena do izručenja, kazao je Kregar.

Mišljenje kako sve što se dogodilo se moglo i prdvidjeti, može se prihvatiti. Čini mi se da je puno toga unaprijed osmišljeno i da ništa nije bilo slučajno, kazao je Farčić. Da sam ja branitelj, napravio bih jednako tako, dodaje.

Olujić je kazao kako je svojevremeno rekao da se slučaj Agrokor pretvara iz gospodarskog pitanja u prvorazredni političko pravni slučaj. Todorić je s pravom zaigrao na političku kartu i političko-pravni argumenti su upravo oni na kojima će Todorić temeljiti svoju obranu, naglasio je.

Morate voditi računa da posebnu političku težinu u cijelom slučaju Agrokora daje da je prvu kaznenu prijavu protiv Todorića podnio bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov. Nakon toga je donesen “lex Agrokor”. Koliko god mi raspravljali o prirodi tog zakona, ipak je to prvorazredni političko-pravni akt, a odluka o donošenju “lex Agrokora” nije ništa drugo nego politička odluka, tvrdi Olujić.

Hrvatska je jedna zemlja u kojoj su vrlo često izbori, u kojoj će element razotkrivanja jednog sistema uzajamnog utjecaja novca i politike biti presudno važan. Zbog toga se izbjegava govoriti o sistemskom karakteru tog slučaja. Istražno povjerenstvo potpuno je blokirano u svom radu i bojim se da neće moći utvrditi okolnosti. Na ono elementarno pitanje nitko neće odgovoriti – tko je pomogao Ivici Todoriću i gdje su novci, rekao je Kregar.

Govoreći o utjecaju na rad pravosuđa Farčić je kazao da se radi o dopuštenima i nedopuštenima. Sigurno utječu mediji, glas javnosti, politika. A da li politika utječe na nedopušteni način, moguće su i takve situacije, rekao je Farčić.

Olujić je pak izjavio da je od sredine 90-ih godina, pod kadrovskom palicom gospodina Vladimira Šeksa, stvoreno ne hrvatsko pravosuđe već HDZ-ovo pravosuđe. Pravosuđe u Republici Hrvatskoj je u velikoj mjeri politički instrumentalizirano i služi u dnevno političke svrhe. Mislim da je to i najjači adut gospodina Todorića u postupku njegova izručenja pred engleskim pravosuđem, dodao je.

S tim se složio i Kregar. Dodao je kako se po njegovu mišljenju Todorić tretira kao ravnopravna strana, a ne osumnjičeni.

Ovje prvi put imamo situaciju da je osumnjičena osoba vodi dinamiku medijskih istupa, rekao je Farčić.

Olujić je za kraj kazao da će Todorić kad tad biti izručen Hrvatskoj. Predstoji duga pravna bitka pred hrvatskim pravosuđem.