Povezite se

Vijesti

OLOMOUC Odana počast poginulim i umrlim Hrvatima u Prvom svjetskom ratu

Objavljeno

-

 

U sklopu projekta Hrvati u prvom svjetskom ratu predstavnici HVIDR-e NZI-NZZ i predstavnici veleposlanstva RH u Češkoj odali su počast umrlim i poginulim Hrvatima u Prvom svjetskom ratu.

Iako je za ovaj događaj predviđeno bilo postavljanje spomen ploče koju članovi HVIDR-e dostavili iz Hrvatske, zbog epidemioloških mjera nije se sastalo poglavarstvo grada Olomouca koje je trebalo odrediti lokaciju. U dogovoru s veleposlanicom Hrvatske u Češkoj Ljiljanom Pancirov spomen ploča će biti prebačena u konzulat u grad Brno do konačne odluke o mjestu postavljanja.

Podaci o tome gdje su  pokopani poginuli i umrli hrvatski vojnici u Prvome svjetskom ratu do dan danas nisu poznati. Zbog ogromnih bojišta i stravičnih gubitaka brojni su najvećim dijelom sahranjeni na samim bojištima, a preminuli ranjeni vojnici širom austrougarske države, najvećim dijelom uz velike vojne bolnice. Tako se značajan broj vojnih groblja nalazi i na području današnje Češke i Slovačke gdje su za vrijeme rata radile brojne bolnice za teže ranjenike od kojih je značajan broj u njima preminuo. 

Na mjestu odavanja počasti stradalim braniteljima gdje je trebala biti postavljena spomen ploča, na katoličkom groblju u gradu Olomouc nalazi se jedan od rijetkih sačuvanih mauzoleja posvećenih poginulim vojnicima iz Prvoga svjetskog rata. Kao jedini ove vrste nastao je radom javnog društva – olomouckog odbora Čehoslovačko-jugoslavenske lige. Projekt je u stilu antičkog klasicizma izveo olomoucki arhitekt Hubert Aust. Gradnju je proveo graditelj Jan Valihrach. Mauzolej u Olomoucu nije jedini na širem području Češke i Slovačke, ali je jedinstven – uz ostalo – po svojoj arhitektonskoj koncepciji, te neobičnim i dominantnim postavom u gradskom parku. U mauzoleju se nalaze posmrtni ostaci 1.187 poginulih i umrlih vojnika, uglavnom stradalnika s područja nekadašnje jugoslavenske države, te i vojni zarobljenici, najvećim dijelom Srbi. 

Prve evidencije Jugoslavena pokapanih na području Čehoslovačke nastajale su nedugo nakon potpisa mirovnog ugovora u Saint Germainu u rujnu 1919. godine. Ministarstvo narodne obrane Čehoslovačke Republike započelo je, u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Kraljevina SHS), cjelovit popis svih poznatih vojnih grobova. To se vremenski zbivalo u isto vrijeme kad i pregovori između ovih država o vojnoj suradnji i sklapanjima savezničkih ugovora tijekom 1920. i 1922. godine. S dovršavanjem popisa poginulih i umrlih vojnika polovinom dvadesetih godina prošloga stoljeća, sazrijevala je ideja, prema francuskom uzoru, o postupnom podizanju zajedničkih grobnica umrlim vojnicima podrijetlom iz zemalja Kraljevine SHS. Tako je za Moravsku i Šlesku u Olomoucu otvoren mauzolej 1926. godine, a u Slovačkoj u gradu Trenčinu 1928. Godine, te u Velikom Mederu i u još nekim mjestima u Češkoj, osobito kod Karlovych Vara 1932. godine. Poseban spomenik trebali su imati Jugoslaveni i u praškim Olšanima (1926.). 

U međuvremenu se situacija naglo promijenila: matična zemlja poginulih, Kraljevina SHS, nije bila u stanju novčano pomagati održavanje ovog vrijednog ratnog spomenika i zbog toga je on bio osuđen na propadanje. Nakon kratkotrajnog pijeteta prema poginulim nakon otvaranja mauzoleja, on postao teret onima koji su bili zaslužni za njegovo podizanje-lokalnoj samoupravi. 

Tko su sahranjeni vojnici? Odakle su? I zašto ovdje? Pitanja koja su dosad često postavljana od onih koji su prolazili Bezručovým sadom (Bezručov vrt) pored ovoga kulturnog spomenika posvećenog vojnicima stradalim u raznim bolnicama širom Čehoslovačke tijekom Prvoga svjetskog rata, najvećim dijelom zbog teškog ranjavanja, bolesti ili brojnih epidemija. 

Od ukupnog broja od 1.187 vojnika u olomouckom mauzoleju najbrojniju skupinu od 388 čine oni rođeni u Bosni i Hercegovini (32,68%), 264 iz Hrvatske (22,24%), 255 iz Srbije (najviše Vojvodina, 21,48%) i 236 iz Slovenije (19,88%). Osim njih, evidentirana su sedmorica rođenih u Crnoj Gori, petorica iz Makedonije, dvojica iz južne Austrije i jedan iz Slovačke.

 

Gospodarstvo

Ćorić: Kreditni rejting plod je Vladine konzistentne makroekonomske politike

Published

on

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić ocijenio je kako je potvrda kreditnog rejtinga na BBB minus agencije Standard & Poor’s  plod konzistentne makroekonomske politike koju je Vlada vodila proteklih godina te političke stabilnosti koju su kreirali.

“Činjenica je da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije”, rekao je Ćorić gostujući u Dnevniku RTL-a.

“U narednom razdoblju nas očekuje kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe”, rekao je.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića da su procjene kreditnih agencija zastarjele, Ćorić je ustvrdio kako ga “njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali”.

“Procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on referirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji. Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku”, kazao je Ćorić.

Komentirajući korupcijske afere koje HDZ-u ne idu u prilog, Ćorić je rekao da je “korupcija boljka većine sustava”. Protiv korupcije se treba kontinuirano boriti te vjeruje da će zakonske izmjene koje je najavio ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, te akcijski plan i strategija borbe protiv korupcije, napraviti pomak u tom smjeru.

Na pitanje što će napraviti da se spriječe ovakve afere, Ćorić je rekao da je transparentnost pretpostavka boljeg i racionalnijeg trošenja proračunskih novaca. “Teško je u kratkom roku učiniti da sustav bude transparentan, no na tome se treba raditi”, rekao je i istaknuo da državna uprava i veća poduzeća moraju predočiti svoje stavke javnosti.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Održana radionica ˝Sigurnost u naselju Sloboština˝

Published

on

Dodao

Pridržavajući se svih epidemioloških mjera i uputa HZJZ vijeće Mjesnog odbora Sloboština organiziralo je radionicu na otvorenom pod nazivom ˝Sigurnost u naselju˝.

U društvu vijećnika MO edukaciju je otvorio predsjednik Vijeća, Antonio Pavlečić, koji se zahvalio na dolasku predavačima i predstavnicima MUP-a te IPA sekcija Hrvatska. Ispred MUP-a nazočili su PU Zagrebačka, Marijan Podrug, II. postaja prometne policije, Martina Hajdarović, VI. Policijska postaja, načelnik Zoran Šalinović, pomoćnik načelnika Željko Krpan, vođa sektora Stjepan Brlek i kontakt policajac Ivica Hrupački, a ispred IPA sekcija Hrvatska, nazočili su izaslanici Igor Oriović i Drago Umičević. Edukativnoj radionici nazočio je član Gradske skupštine Grada Zagreba Kazimir Ilijaš kao i tajnik OGČ HDZ-Novi Zagreb istok Valentino Rajković.

“Komunikacijom na dnevno bazi sa sugrađanima naselja, susrećemo se s pitanjima i problemima prije svega u prometu na nekoliko lokacija: križanje K. Zahradnika, Miškinina ulica i S. Gradića, križanje M.S. Bolšića i Miškinina ulica te glavno križanje Bolićeva, S.R. Njemačka i Hribarov prilaz. Problematika se nalazi i na ovom dijelu Ulice Vladimira Varićaka, koja je po svojem svojstvu pješačka zona, a na kojoj dnevno prometuju dostavna vozila te osobna vozila. Imamo problema i s vremenskim trajanjem svjetlosne signalizacije za pješake na križanju V. Holjevca i K.Zahradnika. Ističu se i problemi s krađom automobila, ali ponekad i neko drugo djelo općeg kriminaliteta” istaknuto je na radionici.

Cilj i vizija rada Vijeća Mjesnog odbora je sustavno, koordinirano, dugoročno te optimalno educiranje sugrađana, predlaganje komunalnih aktivnosti i predlaganje drugih rješenja za otklanjanje problema koji svakodnevno koče rutinu sugrađana.

“Svakako ne smijemo zaboraviti bitan segment pružanja sigurnosti i ugodan boravak u naselju. Kontinuiranom održavanjem edukacije ˝Sigurnost u naselju˝ želimo ukazivati mladima na opasnosti u prometu te prevenciju nasilja i kriminaliteta među njima i na koji način se odnositi takvim nedoličnim i zabranjenim ponašanjima. Zahvaljujem se predavačima na odazivu, ali svakako se zahvaljujem i aktivnim sudionicima na dolasku na radionicu za koje je i namjenjena” kazao je predsjednik Vijeća Antonio Pavlečić.

 

Ucitavanje vijesti

Politika

Radnička fronta upozorila na teško stanje u Brodotrogiru

Published

on

Katarina Peović/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Radnička fronta u subotu je ponovno upozorila na teško stanje u Brodotrogiru u kojemu, ističu, radnici nisu još dobili plaće za srpanj i kolovoz, a državna jamstva ne idu za proizvodnju.

Radnička fronta u priopćenju navodi da radnici proživljavaju agoniju u dvije sestrinske tvrtke – Hrvatskoj Brodogradnji Trogir (HBT) i BT Hullu, te za pošteno odrađeni srpanj i kolovoz još nisu dobili plaće, a BT Hullu se sprema stečaj.

“Naravno da je to dobro rješenje za gazdu – Danka Končara koji nikad nije niti imao namjeru održati punu zaposlenost Brodotrogira. Končaru je bilo u interesu otvoriti luksuznu marinu, a brodogradnju će eventualno svesti na sitne popravke tih jahti”, ističe Radnička fronta.

Kažu da su im se  javili radnici Brodotrogira koji su za ponedjeljak sazvali skup radnika jer se stanje u škveru uljepšava govorom premijera Andreja Plenkovića u Saboru, koji je na pitanje zastupnice Radničke fronte Katarine Peović odgovorio da su dana jamstva za Brodotrogiru, te da nadležno ministarstvo radi na potrebnim dokumentima kako bi i tamo održali brodogradnju.

“U Brodotrogiru se ništa dobro ne zbiva, jamstva ne idu za proizvodnju, a resorno ministarstvo, kao i u slučaju Uljanika, fingira svoju silnu zainteresiranost za održavanje proizvodnje”, navode u priopćenju.

Napominju i kako je “Končar umrežen s lokalnim SDP-ovcima, koji su na vlasti, pa su mu omogućili i preuzimanje hotela Medena gdje je Končar u nadzorni odbor smjestio i gradonačelnikovog oca”.

 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije