foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Na izbornoj konvenciji PGS-a, na kojoj su bili i čelnici Amsterdamske koalicije, pojavio se neočekivani gost, pripadnik stranke koja je “ljuti neprijatelj”, ako ne PGS-um onda sigurno Amsterdamcima.

Na skupu su bili svi čelnici koalicijskih partnera PGS-a, Amsterdamske koalicije, kao i SDP-a, ali jedan od najzanimljivijih detalja bio je posjet predstavnika HDZ-a, ministra i županijskog čelnika HDZ-a Olega Butkovića, čijem su se pristustvu na skupu stranke koja nikad nije surađivala s HDZ-om začudili svi redom, piše Novi list.

Butković je međutim bio prijateljski raspoložen: “Dobio sam poziv PGS-a, pa sam i došao, zašto ne bih”, rekao je novinarki Novog lista Butković koji je nakon toga imao stranački sastanak u Rijeci, a PGS-ovcima je poručio:  “Nitko ne može ostvariti sebe ako ne poštuje drugoga, zato sam danas i ja tu. Svi zajedno radimo na boljitku ovog kraja, i ja prihvaćavam cijeli niz PGS-ovih inicijativa. Neke je moguće realizirati, neke nije, ali ja vam zahvaljujem na svim tim inicijativama.

Održali ste se kao mala stranka unatoč najezdama velikih stranaka, i dobro je da postoji jaka regionalna stranka na jednom području”, rekao je Butković i otišao na svoj sastanak u HDZ.

“Baš je dobro da je ministar otišao pa ga sada možemo ogovarati, rekla je šaleći se Anka Mrak Taritaš, dok je šef HSS-a Krešo Beljak s govornice poručio kako Butkovića smatra “jednim od rijetko normalnih HDZ-ovaca”.

Iako najčešće poručuje da HDZ treba zabraniti, Beljak i Butković lijepo su se napričali uoči skupa, a Butković je podsjetio da su njihove stranke još u suradnji, primjerice, i u Novom Vinodolskom.

IDS-ovce ministar mora nije impresionirao te su Boris Miletić i Valter Flego poručili kako Istra daje preko milijardu kuna godišnje u državni proračun više nego joj se vraća, pa su zato od Vlade imali pravo tražiti da spasi Uljanik, što ona nije učinila, kazali su.

“Zar moramo ovisiti o odlukama Vlade? Zamjeraju nam da je u Uljanik uloženo 3,2 milijarde kuna, a to je ono što je Istra uplaćivala u samo u tri godine u državni proračun, i svejedno Uljanik nije sačuvan”, rekao je Boris Miletić.

Kritizirao je desnicu općenito: “Nemamo što razgovarati s onima koji oslobođenje Hrvatske od fašizma nazivaju drugim imenom, kao okupaciju”, rekao je Miletić.

Krešo Beljak poručio je HDZ-ovcima da se ugledaju na Rijeku, Istru, PGŽ i Samobor – “to su najnajprednije sredine, ali samo zato jer u njima HDZ nikad nije bio na vlasti”, zaključio je.

Na izbornoj konvenciji održanoj u Dražicama Darijo Vasilić izabran je još jednom za predsjednika Primorsko-goranskog saveza, zamjenica će mu biti Tea Mičić Badurina, a politički tajnik ostaje Franjo Butorac, piše Novi list.