Oko tisuću ljudi odlazi iz HAC-a, uvodi se novi sustav naplate

Ministar financija Zdravko Marić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u Banskim dvorima održali su konferenciju za medije o refinanciranju duga u cestarskom sektoru. Podsjetimo, Republika Hrvatska izdala je u četvrtak 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto, što je najpovoljnije do sada, objavilo je Ministarstvo financija, koje je najavilo da će se ta sredstva koristiti za otplatu i refinanciranje dugova cestarskog sektora.

Ministar Oleg Butković izvijestio je kako je Vlada odustala od monetizacije, prodaje autocesta te se odredila za poslovno refinanciranje. “Smatramo da je održivi projekt koji će imati za cilj da autoceste ostanu u hrvatskom vlasništvu.

Smatramo da su autoceste velik potencijal. Stoga nastavljamo s reformama unutar cijelog cestarskog sektora i objedinjenog sustava nabave u županijskim ispostavama. Nastavljamo sa smanjivanjem troškova održavanja”, kazao je Butković. Dodao je kako će iz sustava do 2020. otići oko tisuću ljudi, a 2018. odlučit će se i koji će se sustav naplate primjenjivati na autocestama.

Ministar Zdravko Marić ponovio je kako je sastavni dio reforme cestarskog sektora i refinanciranje dugova. “Govorimo o ukupno 5,1 milijardu duga. Financijsko refinanciranje odnosi se na produljenje ročnosti i smanjenje kamata. Jučer je sve to skupa kulminiralo zajedno s aranžmanom izdanja euroobveznica.

Za cijeli postupak smo se jako dobro pripremili i odabrali pravi tajming izlaska na tržište. Izdali smo obveznice u iznosu milijardu i 570 milijuna eura s dospijećem do 2030. To je dosad najdulja ročnost, najjeftinije i najpovoljnije izdanje euroobveznica otkad ih izdajemo na međunarodnim tržištima. Godišnja kamatna stopa je 2,75.

To je veliko poboljšanje u odnosu na dosadašnji dug hrvatskog cestarskog sektora. Sav iznos iskoristit će se za otplate postojećih kredita odnosno dugova cestarskog sektora te onog dijela koji je sad u dospijeću. Potražnja je bila dva i pol puta veća od ponude, 200 investitora iz cijelog svijeta, pohvalio se Marić.