Oko 500 turističkih djelatnika okupilo se u Šibeniku

Ministar turizma Gari Cappelli u Šibeniku je otvorio najveće godišnje okupljanje turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore. Na 30. kongresu okupilo se oko 500 hrvatskih ugostitelja. U sljedeća 3 dana obradit će važne teme za svoju struku – analizirat će rezultate ovogodišnje turističke sezone te raspravljati kako podignuti kvalitetu u ugostiteljstvu i gastronomiji u sljedećoj sezoni.

“Želimo od ljudi s terena vidjeti i čuti gdje smo i gdje griješimo, da riješimo pitanje zapošljavanja i rasterećenja, jer je ključ uspjeha u turizmu čovjek”, kazao je ministar Gari Cappelli. “Iduće godine nas očekuje jaka turistička godina, u kojoj će za sve, pa i ugostitelje biti puno posla, ali da bi taj posao bio kvalitetan moramo dodatno raditi na kvaliteti”, dodao je.

“Moramo podvući crtu na zavodu za zapošljavanje na kojem od 200 tisuća nezaposlenih ne možemo naći pet tisuća radnika u turizmu. Iduće godine trebat će nam još 15 tisuća radnika, što kratkoročno možemo riješiti ugovorom o uvozu radne snage, a dugoročno centrima kompetencije”, ocijenio je Cappelli.

Dopredsjednik HOK-a Stjepan Knežević parafrazio stihove iz 18. stoljeća “kad ministar financija hoće kog da shrve, on ugostitelje stavlja prve, a dobitak kad se dili, on ugostitelje pita, di ste bili? Vino nose, vodu piju, za ministra financija hrvatski ugostitelji krvavi znoj liju”, dok je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec kazao da se “država maćehinski ponaša prema onima koji joj najviše stvaraju, a porezna reforma je bila velik korak u natrag”.

U vezi radne snage, najavio je da HOK radi na prekvalifikacijama te da bi za iduću sezonu u suradnji s ministarstvima mogli osigurati dovoljan broj radnika.